Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicio stație GPL din sectorul 6 al Bucureștiului nu respectă normele. Primar: "Raportul m-a speriat. După ce îl veți citi, vă veți simți ca mine"

Exploziile de la stația GPL din Crevedia, care au produs tragedia de pe 26 august, au dus la măsuri dure luate de autorități, care au demarat o mulțime de controale. Bucureștiul are cele mai multe astfel de stații.

În urma verificărilor la stațiile GPL și la benzinării, Primăria sectorului 6 a publicat rezultatul surprinzător după controlul demarat pe 28 august și încheiat trei zile mai târziu. Astfel, doar una dintre cele 40 de stații are autorizațile necesare, însă nu respectă distanța față de imobile.

Nicio benzinărie din sectorul 6 nu respectă normele legale

"Raportul m-a speriat, dar am decis să îl fac public. După ce îl veți citi, e scurt și la obiect, vă veți simți ca mine. Transparența noastră este totală, tocmai de aceea aveți aici cel mai detaliat și complet raport făcut vreodată public pe acest subiect", a transmis primarul Ciprian Ciucu, într-un comunicat.

Controalele au fost efectuate de polițiști de la Serviciul Mediu, Inspecție Comercială și Disciplina în Construcții.

VEZI GALERIA
5 imagini

Primăria nu poate închide afacerile cu GPL

În ciuda controalelor, Primăria susține că nu are dreptul legal de a închide astfel de stații GPL sau alte afaceri cu combustibil.

"De asemenea, nici nu poate lua măsuri pentru ca ele să intre în legalitate. Tocmai de aceea, raportul întocmit în baza informațiilor culese din teren va fi transmis către toate instituțiile abilitate să intervină pentru a soluționa problemele existente. (...)

Acest raport informativ va fi trimis tuturor instituțiilor cu atribuții de verificare, închidere, sau aducerea în legalitate a acestor stații.

Ordonanța nr. 99 din 29 august 2000 (*republicată*), privind comercializarea produselor și serviciilor de piață NU DĂ DREPTUL PRIMĂRIILOR SĂ AUTORIZEZE SAU SĂ ÎNCHIDĂ AFACERILE CU COMBUSTIBILI.

Articolul 3 spune clar, la aliniatul (3), că „Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanțe activitățile de comercializare având ca obiect la litera c) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializați prin stații de distribuție”.

Primăriile sunt responsabile doar de emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de constuire, iar aici am dispus un control intern suplimentar. Pe mandatul meu nu s-au emis astfel de autorizații.

Acest lucru fiind clarificat, asta nu înseamnă că nu trebuie să nu fim responsabili și să știm ce se întâmplă în localitățile noastre”, a precizat primarul.

Ce verificări au fost făcute:

  • Autorizație ISU;
  • Autorizație ISCIR;
  • Autorizație de mediu;
  • Autorizație de construcție;
  • Autorizație de gospodărire a apelor;
  • Atestatul GANEx;
  • Raport privind protecția la explozii (INSEMEX);
  • Licența ANRE pentru GPL;
  • Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice;
  • Buletine de verificare metrologică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE