Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pepeni mai puțini, gustoși, dar mai scumpi. Cu cât se vinde kilogramul în plin sezon

Producție mai mică, gust mai dulce și preț pe măsură. Fructul verii, pepenele verde românesc, este la mare căutare. Producătorii locali care au pus pepeni mai devreme sunt în plină campanie de recoltare. În județul Iași, producătorii vând cu doi lei și 50 de bani kilogramul. Prețul, spun ei, mai compensează recolta mică. 

Comuna Probota din județul Iași este cunoscută pentru producția de pepeni. Pe o suprafață de peste 200 de hectare de teren se văd, de sub frunze, fructele mari și ovale. 

Robert are pepeni verzi și galbeni pe șase hectare. Datorită semănatului timpuriu și a tehnologiei folosite, acum este în plină campanie de recoltare.

Robert Zamisnicu, producător local: ”Am avut din răsad cu folie și picurare. Acest fapt ne-a ajutat să avem o timpurietate ridicată față de cei semănați la liber. Mi se pare ca și gust și calitate un an mai prielnic pentru pepeni anul acesta față de anul trecut.” 

Cultivarea pepenilor, o loterie 

Niciun an nu seamănă cu altul în agricultură. E ca la loterie, spun agricultorii.

Robert Zamisnicu, producător local: ”Ne așteptam acum trei săptămâni să avem o producție de 50-60 se tone. Dar am intrat la recoltat și am rămas puțin dezamăgiți. Cred că undeva la 30-40 de tone. Este o producție foarte mică, având în vedere tehnologia pe care o facem. Acum știu că e un un leu 70, un leu 80 la en-gros, ceea ce este un preț foarte bun. Mai compensează cu cantitatea.” 

Elena Postolache, producător: ”Cred că o să fie mai puțin pentru că a fost perioada de secetă, după aia au venit ploile, a fost frig. Și cred că o să fie mai puțini ca anul trecut.”

La hectar, costurile sunt de șase, șapte mii de lei doar pentru plantat și folie. Cu forța de muncă e mai greu. Robert are o echipă de 10 oameni aduși din patru sate. Însă la semănat și recoltat are nevoie de mai mulți.

La mare căutare este și pepenele galben. Acum un kilogram costă patru lei. Cei care știu pepenii de Probota se opresc în locurile amenajate la marginea drumului ca să cumpere direct de la sursă.

”Cel mai bun de mâncat la timpul ăsta, pe căldurile astea. Nu e prima dată când cumpăr”, spune un cumpărător. 

În medie, un pepene verde cântărește între șapte și zece kilograme. Sunt, însă, și unii care depășesc 14 kilograme, iar prețul este pe măsură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE