Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru legi ale Educației, în 34 de ani. Învățământul este în pragul celei de-a treia modificări legislative majore

Legile învățământului ajung astăzi, într-un final mult așteptat, pe masa guvernului, pentru a fi aprobate și a pleca mai departe la Parlament. Este primul pas concret în lungul drum, început în 2015, cu promisiunea președintelui Klaus Iohannis pentru un proiect de țară – România Educată. Învățământul este domeniul care a suferit cele mai multe modificări legislative după 1989.

Prima lege a educației după Revoluție a fost dată în 1995 de ministrul Andrei Marga

Aceasta a fost legea care a introdus examenul de capacitate în 1999 și elaborarea unui nou curriculum național de la clasa I, până la clasa a IX-a, învățământul obligatoriu fiind de 8 clase atunci.

De asemenea, tot legea lui Marga a înlocuit trimestrele cu semestre.

Alte mari modificări în educație

Următoare modificare importantă adusă învățământului a fost făcută în anul 2001, de către Ecaterina Andronescu. A fost introdusă atunci repartizarea computerizată la liceu, iar învățământul obligatoriu a fost extins până la finalul clasei a X-a.

Repartizarea computerizată a fost apoi extinsă și la concursul de Titularizare, în vremea mandatului lui Alexandru Athanasiu. Pe vremea ministrului Cristian Adomniței au fost introduse tezele cu subiect unic.

Următoarea modificare importantă a fost făcută de Ecaterina Andronescu la examenul de Bacalaureat: trei probe orale și trei probe scrise.

Apoi, a venit momentul 2011, când ministrul Daniel Funeriu a dat cea mai cunoscută lege a Educației din România, după care este guvernat sistemul de învățământ în prezent. Este legea care a introdus camerele de supraveghere la Bacalaureat și Evaluarea Națională și care a introdus clasa pregătitoare.

Legea mai cuprindea modificări importante, dar care nu au fost niciodată aplicate, majoritatea fiind ulterior schimbate din Legea Funeriu prin o multitudine de ordonanțe de urgență.

Printre propunerile care nu au fost aplicate este și trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu. De asemenea, legea Funeriu nu le permitea rectorilor să ocupă funcții de demnitari publici, de parlamentari sau de lideri de partide politice, însă lucrul acesta a fost modificat de Ecaterina Andronescu, în 2012.

O altă modificare controversată a fost adusă în 2014, printr-o ordonanță care a modificat Legea Funeriu la 97 de puncte, introducând, spre exemplu, doctoratul fără frecvență.

În ultimii 34 de ani, pe la ministerul Educației s-au perindat nu mai puțin de 24 de miniștri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE