Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Legile Educației au fost adoptate în ședința de Guvern

Legile Educației au fost votate în ședința de Guvern de miercuri. Proiectele cu noile modificări din învățământ trebuiau să fie aprobate, încă de săptămâna trecută de guvernul Ciucă, dar ministrul Educației, Ligia Deca, nu a putut fi prezentă la ședință.

Înainte să fie adoptate de guvern, Legile Educației au adunat peste 400 de pagini de amendamente și modificări din partea ministerelor și instituțiilor avizatoare.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că are încredere că legile vor fi adoptate de guvern și apoi vor fi dezbătute și votate în parlament.

Ligia Deca: ”Mi se pare normal ca un copil care vine din mediul rural să fie la fel de sprijinit ca un copil care vin mediul urban, cred că diversitatea este o bogăție în educație. Nu avem în niciun fel intenția ca prin pachetul legislativ să ne referim la ceea ce am văzut și eu în declarația cultelor, nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen. Din acest punct de vedere eu cred că legile sunt clare, iar dacă sunt îmbunătățiri în Parlament, ele se pot face.”

Admiterea la liceu

Legile Educației au stârnit controverse în rândul elevilor, părinților și profesorilor, încă de când au fost anunțate. Admiterea la liceu a fost una dintre cele mai dezbătute schimbări.

Reporter: Mai mulți actori implicați, precum profesori, elevi, părinți s-au opus admiterii diferențiate la liceu. Care este argumentul pentru care ați păstrat această formă de admitere la liceu: și cu Evaluare Națională, și cu examen separat?

Ligia Deca: ”Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit tocmai de la actorii în educație. Dacă vă amintiți, vara trecută, în dezbatere publică, a fost idee ca 90% dintre locuri să fie scoase la concurs pentru profilurile unde exista concurență și unde liceul își dorea. Am ajuns la o formulă cu 60%, tocmai în ideea în care, un copil care are o zi proastă și nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul, mai are șansa ca pe baza notelor de la Evaluarea Națională să aplice pentru profilul respectiv din acel liceu și să aibă o șansă să intre acolo. Prima dată se va da Evaluarea Națională pentru toată lumea, urmând ca cei care doresc, să poată merge la concursurile organizate.”      

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE