Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul lui ÎPS Teodosie, acuzat de cumpărare de influență. ”Patriarhia e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat că Biserica Ortodoxă Română este ”perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”, în contextul în care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat de cumpărare de influență.

Invitat în studioul Euronews România, Vasile Bănescu a explicat că în ședința din februarie, Sfântului Sinod i se va propune ”configurarea foarte clară a două organisme judiciare”, deoarece ”în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii” în acest caz.

Vasile Bănescu, despre punerea sub acuzare a lui ÎPS Teodosie: ”Este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat”

Vasile Bănescu a precizat că poziția Patriarhiei Române ”în acest caz ultracunoscut este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de DNA față situația în care este implicat arhiepiscopul Tomisului”.

Patriarhia Română, ca și autoritățile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție. Numai autoritățile judiciare se vor pronunța la sfârșitul anchetei în legătură cu acest lucruri.

Apariția unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antrepronunța. Nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, mâhnește.

Este total nefiresc ca un reprezentant înalt al bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care va fi descifrată de autoritățile judiciare și interpretată în cheia potrivită. Poziția Patriahiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Euronews România.

ÎPS Teodosie ar trebui să se retragă pe fondul acuzațiilor de corupție? Răspunsul BOR: Legea morală și legea bunului simț funcționează cu intensitate diferită de la persoană la persoană

Întrebat dacă ÎPS Teodosie ar trebuie să se retragă câtă vreme asupra sa planează acuzații de corupție, Vasile Bănescu a explicat că ”Biserica recomandă din punct de vedere moral o ținută și o atitudine adecvată la realitate”.

”Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală sădită de Dumnezeu în creația Lui inteligentă pentru oameni. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simț. Firește că ajuns într-o astfel de situație, oricine ar trebui să protejeze instituția pe care o reprezintă.

Legile pe care le-am invocat, legea morală și legea bunului simț, ar trebui să funcționeze în fiecare. Înțeleg că funcționează cu intensitate diferită de la persoană la persoană.

Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica care nu dorește moartea păcătosului - ca să citez din Sfânta Scriptură - ci îndreptarea lui, Biserica recomandă din punct de vedere moral o ținută și o atitudine adecvată la realitate”, a spus Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu, despre acuzațiile la adresa lui IPS Teodosie: ”E o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări”

De asemenea, reprezentantul BOR a afirmat că dosarul ce-l vizează pe IPS Teodosie este unul ”complicat”.

Cazul despre care vorbim este unul cunoscut, complicat și care are legătură cu o persoană care înțelege să persiste în contrazicerea celor care totuși transmit că ceva s-a întâmplat.

E o filmare pe care a văzut-o toată lumea. Nu este secretă, după cum a spus și avocatul apărării. E o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenție, firește, total impură pentru un interes al eparhiei respective, nu al unei persoane anume.

Înțelegeți poziția Patriarhiei Române. E o poziție defavorabilă ascunderii adevărului. Adevărul va ieși, însă, la lumină în urma anchetei care se consumă în acest moment”, a afirmat Bănescu.

Întrebat dacă ÎPS Teodosie ar trebui să facă un pas înapoi, purtătorul de cuvânt al BOR a reamintit că Sfântul Sinod este forul suprem de conducere în Biserica Ortodoxă Română, iar următoarea ședință va avea loc în luna februarie.

ÎPS Teodosie ar putea fi caterisit în cazul unor fapte de corupție sancționate de autorități

”Statutul BOR prevede sancțiuni atunci când vinovăția este una absolut confirmată. Sunt sancțiuni severe care merg până la caterisire în cazul în care cineva comite un act grav de corupție, sancționat de autoritățile judiciare.

Până acum nu s-a întâmplat pentru că nu ne-am confruntat cu un asemenea caz”, a explicat Bănescu.

Reprezentantul BOR a punctat că la ședința din februarie, ”cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod configurarea foarte clară a două organisme judiciare”.

”Patriarhul BOR poate folosi dreptul său de devoluțiune, de transferare a autorității sale unui alt ierarh - mitropoliților, în general.

Va fi un astfel de organism la București și un organism judiciar, compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară care să cerceteze pornind de la suspiciuni sau de la apariția în presă, cum e cazul acum a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autoritățile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv.

Neexistând acest organisme care se vor întemeia după ședința Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta.

Subiectul nu este bisericesc. E cât se poate de nebisericesc, de vreme ce e vorba despre cumpărare de influență - capul de acuzare”, a concluzionat el.

ÎPS Teodosie, pus sub acuzare de procurorii DNA

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns joi dimineață la DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul de cumpărare de influență. În luna mai, IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, pentru că i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

La ieşirea din sediul DNA, IPS Teodosie a declarat că procurorii anticorupţie nu l-au întrebat "absolut nimic" şi că dosarul penal în care este cercetat "nu are conţinut".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE