Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Bănescu, după ce preotul Calistrat Chifan a lovit o femeie: „Gest violent, scandalos. Este subiectul unei anchete”

Publicat de: Euronews

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a calificat, vineri, drept "violent şi scandalos" gestul unui preot din Iaşi care a lovit o enoriaşă, afirmând că acesta este subiectul unei anchete pe care "doar eparhia de care aparţine o poate desfăşura şi doar ea poate comunica rezultatele ei".

"Întrucât mi se solicită insistent şi justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent şi scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar şi pentru că, în acelaşi timp, acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparţine o poate desfăşura şi doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el: Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapienţial, violenţa de orice fel, incultura laică şi teologică instalate în mediul clerical/monahal sub masca "conservatorismului" de mahala xenofobă şi filetistă reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocaţia pastorală, dar mai ales cu creştinismul însuşi", a afirmat Vasile Bănescu.

Părintele Calistrat a lovit o femeie în curtea mănăstirii

Părintele Calistrat, de la Manastirea Vlădiceni din judeţul Iaşi, apare într-o înregistrare apărută în spaţiul public în timp ce loveşte o femeie, în curtea unei biserici, la incident asistând mai mulţi enoriaşi.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor a declarat că la Centrul Eparhial din Iaşi nu a fost depusă o reclamaţie, însă se va face o analiză a imaginilor video.

"Am primit aceste imagini video şi, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât şi contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iaşi nu s-a primit niciun fel de reclamaţie. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil şi categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omeneşte vorbind, fiecare dintre noi avem limite şi neputinţe. Creştineşte este, însă, să căutăm a răbda până la capăt şi să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluţii care să fie şi legale, şi nesminţitoare", a spus Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE