Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Arhiepiscopul Tomisului: Femeile la menstruație și fumătorii nu pot bea Agheasmă

Arhiepiscopul Tomisului a făcut, din nou, declarații controversate. Înaltpreasfinţitul Teodosie a spus că femeile care sunt la menstruație și fumătorii nu pot bea agheasmă. Reacția Bisericii Ortodoxe Române nu a întârziat să apară, prin vocea purtătorului de cuvânt. Vasile Bănescu spune că declarațiile Arhiepiscopului Tomisului sunt anticreștine. 

ÎPS Teodosie a făcut de-a lungul timpului mai multe declarații controversate. În contextul în care în urmă cu câteva zile românii au sărbătorit Boboteaza, Arhiepiscopul Tomisului a „recidivat”. Acesta a vorbit la Radio Dobrogea despre obiceiurile creștine care trebuie să fie respectate la început de an. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Este Agheasma Mare și trebuie băută exact cum ați precizat, de pe 5 până pe 14, în fiecare zi. Sigur, femeile care sunt într-o perioadă de necurăție nu pot să bea atunci Agheasma. (Întrebare: dacă femeia se află în perioada lunară, poate să participe la slujba de sfințire a apei de Bobotează și să o aducă acasă?) Sigur că poate să participe, nu se apropie, nu gustă, dar într-un recipient, poate s-o aducă acasă. (Întrebare: un fumator poate să bea Agheasma mare de Bobotează?) nici Mare, nici Mică, nici Anafura pentru că e mai rău ca un pagan.” 

Reacția Bisericii Ortodoxe Române

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„Cei care, afectați grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat și consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de agheasma mare și mică…”, a scris Vasile Bănescu.

Oficialul a explicat pentru Euronews România că opiniile Arhiepiscopului Tomisului sunt anticreștine și că:

„Fumatul nu e un păcat, ci o patimă ca și altele cu care mulți se luptă, întrucât le face rău și vor să se elibereze din ea, iar menstruația ține de firescul profund al naturii feminine și nu este un impediment cu vreo semnificație morală. Mesajul central al Bisericii este apropierea de Hristos, nu îndepărtarea de El.” 

Și Arhiepiscopia Tomisului a transmis, ulterior, că, în contextul numărului mare de victime pe care îl face fumatul, accepțiunea canonică și duhovnicească ortodoxă prevede că persoanele care au acest viciu se îndepărtează de comuniunea cu Dumnezeu. De asemenea, Arhiepiscopia a reacționat dur față de postarea lui Vasile Bănescu. 

„Această săritură donquijotescă, plină de zel iacobin (ilar și defazat istoric), la gâtul unui ierarh al Bisericii care își îndeplinește - cu inevitabilele limite personale, însă cu onestitate - datoria păstorească (...), ci doar reamintește societății grăbite în care ne ducem viețile că Biserica are rânduieli care nu se pot schimba după capriciile modei, se dovedește, din nou și din nou, una nefericită.”, a transmis instituția. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE