Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Bisericii din Moldova, loial față de Rusia. Înaltpreasfințitul condamnă presa că divizează biserica ortodoxă

Șeful celei mai mari Biserici Ortodoxe din Moldova, subordonată bisericii-mamă rusești, s-a plâns că ”rândurile sale au fost atacate în perioada premergătoare Crăciunului” - sărbătorit în două zile separate de bisericile rivale din fostul stat sovietic, potrivit Reuters.

Mai mult de 90% dintre locuitorii țării, care se află între Ucraina și România, sunt creștini ortodocși.

În contextul în care guvernul Republicii Moldova dorește să devină membru al Uniunii Europene, Mitropolitul Vladimir al bisericii mai mari, legată de Rusia, s-a plâns într-un interviu acordat în weekend că mass-media "susținută de sprijinul politic" a răspândit diviziunea în cadrul bisericii.

Biserica lui Vladimir, Mitropolia Moldovei, și-a reafirmat luna trecută loialitatea față de Biserica Ortodoxă Rusă, în ciuda îndoielilor legate de sprijinul acesteia din urmă pentru războiul din Ucraina.

Aceasta marchează Crăciunul pe 7 ianuarie, dar influența sa asupra credincioșilor este contestată de Mitropolia Basarabiei, care se subordonează bisericii românești și a primit peste 60 de preoți care au părăsit biserica rivală în ultimele luni.

Mitropolia Basarabiei, care sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie, a ajuns să fie considerată un element cheie al efortului guvernului de a se apropia de curentul european.

"În fiecare zi, vedem cum imaginea bisericii moldovenești este profanată în spațiul nostru informațional național, susținută de sprijinul politic", a declarat Vladimir în interviul publicat pe site-ul bisericii sale.

Atât 25 decembrie, cât și 7 ianuarie au fost declarate zile de sărbătoare legală în Republica Moldova. Deși biserica legată de Rusia are un număr mai mare de adepți, tot mai mulți moldoveni fac trecerea la sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie.

Cea mai mare biserică ortodoxă din Ucraina și-a mutat festivitățile pe 25 decembrie la începutul acestui an, iar data a fost transformată în sărbătoare publică. Rusia și Biserica sa Ortodoxă rămân la vechiul calendar care marchează Crăciunul pe 7 ianuarie.

Președintele Republicii Moldova, Mala Sandu, a încercat în mod public să nu se amestece în dezbaterea privind cele două biserici și enoriașii lor.

Săptămâna trecută, ea a evitat o întrebare cu privire la care dintre cele două zile va sărbători - spunând că va sărbători pe 25 decembrie cu familia sa apropiată la Chișinău și din nou pe 7 ianuarie în satul său natal de lângă granița cu România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE