Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înalt oficial al Vaticanului: Biserica Romano-Catolică ar trebui să se gândească serios să permită preoților să se căsătorească

Biserica Romano-Catolică ar trebui să se gândească serios să permită preoților să se căsătorească, a declarat Arhiepiscopul Charles Scicluna al Maltei într-un interviu acordat publicației Times of Malta, citat și de Reuters.

Scicluna este un înalt oficial al Vaticanului și consilier al Papei Francisc și ocupă funcția de secretar al Dicasteriului pentru Doctrina Credinței (organism al Bisericii Catolice care are ca scop păstrarea și promovarea învățăturilor de credință și de morală în toată lumea catolică).

Regula celibatului nu ține de doctrina oficială a Bisericii. Ea poate fi schimbată de un viitor papă

În interviul acordat publicației malteze, înaltul prelat catolic a spus că este conștient că o asemenea declarație ar putea suna ca o erezie pentru lumea catolică, dar că își asumă poziția exprimată public. În 2019, Papa Francisc a exclus orice șansă de schimbare a regulii romano-catolice care impune preoților să fie celibatari.

În 2019, Papa Francisc a exclus orice șansă de schimbare a regulii romano-catolice care impune preoților să fie celibatari.

Totuși, Suveranul Pontif Francis a admis că regula celibatului nu este o datorie absolută, precum hirotonirea preoțească, ci o doar regulă de disciplină care, în timp,  ar putea fi revizuită. Regula celibatului nu ține de doctrina oficială a Bisericii, ea putând fi schimbată de un viitor papă. Scicluna a reamintit că, în primul mileniu al istoriei Bisericii, preoților li se permitea să se căsătorească și că mariajul lor este permisă astăzi în ritul răsăritean al Bisericii Catolice (Biserica Greco-Catolică).

Vaticanul a pierdut mulți preoți cu har pentru că aceștia au ales căsătoria

Arhiepiscopul Maltei a făcut aceste declarații într-un context delicat pentru imaginea Bisericii Catolice. Charles Scicluna este cunoscut pentru investigațiile sale cu privire la infracțiunile de abuz sexual în care au fost implicați prelați catolici. Totodată, înaltul prelat maltez a precizat că Vaticanul a pierdut mulți preoți cu har pentru că aceștia au ales căsătoria, regula existentă actualmente interzicându-le să fie și slujitori în Biserică, și persoane căsătorite.

El a adăugat că există loc în Biserică și pe pentru celibate (ordinele călugărești), dar că Vaticanul ar trebui să țină seama că există tineri preoți care se îndrăgostesc, ei fiind obligați să facă o alegere grea  între persoana iubită și preoție. Arhiepiscopul Scicluna a mai precizat că, din cauza acestor interedicții, există cazuri de preoți care se implică în secret în relații sentimentale sau care cad pradă altor tentații.

Vaticanul ar trebui să țină seama că există tineri preoți care se îndrăgostesc, ei fiind obligați să facă o alegere grea  între persoana iubită și preoție.

-Arhiepiscopul de Malta, Charles Scicluna

Dezbaterea asupra acestei probleme morale, dacă preoților romano-catolici ar trebui să li se permită sau nu să se căsătorească, există de secole. Bărbaților căsătoriți li se permite să devină preoți în ritul răsăritean al Bisericii Catolice, precum și în Biserica Ortodoxă. Bisericile protestante și anglicane permit, de asemenea, ca preoții lor să fie căsătoriți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE