Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă la Vatican după ce un cardinal francez a recunoscut că a abuzat o fetiță de 14 ani

Vaticanul urmează să lanseze o anchetă ce vizează un cardinal francez, acuzat de abuz sexual. Prelatul a recunoscut că, în urmă cu 35 de ani, s-a comportat într-un mod „reprobabil” cu o fată în vârstă de 14 ani.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a afirmat vineri că Sfântul Scaun este în căutarea unui investigator cu „autonomia, imparțialitatea și experiența necesare”.

Cardinalul Jean-Pierre Ricard, fost arhiepiscop de Bordeaux și fost președinte al conferinței episcopale franceze, a mărturisit comiterea abuzului într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută, cu prilejul întrevederii anuale a cardinalilor francezi în orașul Lourdes.

Confesiunea prelatului a stârnit controverse în Biserica Catolică franceză, care a fost afectată din cauza dezvăluirilor privind abuzurile comise zeci de ani și mușamalizările detaliate într-un raport publicat anul trecut.

Procurorii din Marsilia a anunțat săptămâna aceasta că au demarat o investigație la adresa lui Ricard cu privire la presupuse „agresiuni sexuale grave”, precizând că deocamdată nu a fost depusă „nicio plângere” împotriva cardinalului.

Decizia Vaticanului de a realiza propria investigație, în paralel cu ancheta penală a autorităților franceze, este considerată neobișnuită și sugerează că Roma consideră acest caz drept unul grav, notează Euronews.com.

Numit cardinal în anul 2006, Ricard se numără printre prelații cu putere de decizie la Vatican. El este membru cu drept de vot în cadrul Dicasteriului pentru Doctrina Credinței de la Vatican, ceea ce înseamnă că a fost implicat în judecarea altor cazuri de abuz sexual al clericilor mai mulți ani.

Deocamdată, nu au fost publicații informații despre suspendarea acestuia din funcție de către Vatican pe durata investigației.

În scrisoarea sa, Ricard a precizat că se va pune la dispoziția Bisericii și a autorităților civile.

Mai mult, procurorii din Marsilia au precizat că au primit primele informații în legătură cu Ricard în luna octombrie de la episcopul Nisei care i-a înștiințat despre primirea unei scrisori de la părinții unei presupuse victime.

Părinții s-au arătat revoltați de faptul că Ricard fusese numit de Vatican într-o echipă ce investighează o asociație catolică, responsabilă cu administrarea unor centre de plasament.

În momentul în care Jean-Philippe Nault, episcopul Nisei, i-a spus lui Ricard despre scrisoarea părinților, cardinalul „i-a mărturisit prelatului că, în urmă cu peste 40 de ani, a sărutat fiica acestui cuplu, pentru care ar fi oficiat ulterior o ceremonie de sărbătorire a căsătoriei”.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că decizia de a demara ancheta preliminară la adresa lui Ricard a fost luată „pentru a completa examinarea a ceea ce s-a întâmplat, având în vedere elementele care au apărut în ultimele zile și declarația dată de cardinal".

Francisc a promis "toleranță zero" față de clericii abuzivi și, în ultimii ani, a înlăturat mai mulți episcopi și cardinali pentru abuzuri și mușamalizări.

În 2021, raportul „Sauvé” privind abuzurile din Biserica Catolică a relevat că 330.000 de copii din Franța au fost abuzați sexual în ultimii 70 de ani de aproximativ 3.000 de preoți și alte persoane implicate în biserică. Infracțiunile au fost mușamalizate „sistematic” de ierarhi, arată raportul coordonat de Jean-Marc Sauvé.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE