Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun supraviețuitorii abuzurilor Bisericii Catolice în Canada despre gestul Papei Francisc

Supraviețuitorii abuzurilor Bisericii Catolice în Canada susțin că Suveranul Pontif a făcut doar un pas mic, dar necesar, pentru o reconciliere cu populația indigenă. Papa și-a cerut iertare pentru abuzurile la care au fost supuși mai mult de 150.000 de copii ai populațiilor native, care au fost creștinați forțat și asimilați, prin programe educaționale dedicate, finanțate de Guvernul canadian și concepute de Biserica Catolică.

Supraviețuitorii și familiile lor susțin că au nevoie de timp să asimileze scuzele

Supraviețuitorii și familiile lor susțin că au nevoie de timp să asimileze scuzele pe care Papa le-a oferit pentru politica de dezrădăcinare forțată pe care Biserica Catolică a dus-o în anii '70 împotriva populației indigene din Canada.

Evelyn Korkmaz, supraviețuitoare: „Din păcate, mulți membri ai familiei mele, prieteni, colegi de clasă și membri ai comunității care au mers la aceste școli, nu au putut auzi scuzele, pentru că au pierit din cauza sinuciderilor, dependenței de alcool și droguri sau pentru că nu au putut îndura sau trăi cu trauma pe care au îndurat-o.”

Liderii populațiilor native susțin că abuzurile comise de Biserica Catolică împotriva copiilor indigeni au fost neîntrerupte până de curând, când ultimul program de reeducare forțată a fost închis la mijlocul anilor '90.

Desmond Bull, liderul tribului Louis Bull: „Dacă vreți să ne ajutați să ne vindecăm în acest periplu, vă rog să nu mai spuneți că trebuie să trecem peste. Nu putem să trecem peste când ultimele școli au fost închise la mijlocul anilor '90. Nu putem trece peste când supraviețuitorii sunt aici, când trauma dintre generații ne afectează fiecare tânăr.”

Demersul Papei de a-și cere scuze pentru faptele clericilor Bisericii Catolice nu este fără precedent

Un rău deplorabil, așa a calificat Suvernaul Pontif genocidul cultural pe care Biserica Catolică l-a dus împotiva indigenilor canadieni.

Demersul Papei de a-și cere scuze pentru faptele clericilor Bisericii Catolice nu este fără precedent. În 2018, Suveranul Pontif a cerut iertare, printr-o scrisoare adresată tuturor credincioșilor, pentru abuzurile sexuale comise de preoți, în contextul în care Biserica Catolică se confruntă constant cu dezvăluiri și procese penale sau civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE