Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc, vizită istorică în Canada: Va oferi scuze pentru răul făcut în şcolile rezidenţiale conduse de catolici

Papa Francisc face o vizită istorică în Canada pentru a-și cere scuze popoarelor indigene pentru abuzurile comise de misionari în școlile rezidențiale. Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a fost coborât din avion cu ajutorul unui lift și a asistat la ceremonia de primire dintr-un scaun cu rotile.

Vizita Papei în Canada reprezintă un pas important în eforturile de reconciliere ale Bisericii Catolice cu comunitățile native și transmite intenția Vaticanului de a ajuta la vindecarea unor traume care durează de câteva generații.

Papa a fost întâmpinat de un grup de reprezentanți ai indigenilor

Papa a fost întâmpinat de un grup de reprezentanți ai indigenilor, apoi a ascultat melodii tradiționale, într-o ceremonie care a avut loc într-un hangar de pe aeroportul din Edmonton.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere a Canadei a cerut în 2015 ca scuzele papale să fie prezentate pe pământ canadian, însă Vaticanul a răspuns acestei cereri abia în 2021, după ce au fost descoperite rămășițele a 200 de copii la o școală rezidențială din localitatea Kamloops, din provincia British Columbia.

Guvernul canadian a recunoscut prezența abuzurilor fizice și sexuale în școlile creștine de stat. Peste 150.000 de copii indigeni au fost forțați să frecventeze aceste școli din secolul al XIX-lea până în anii 1970, într-un efort organizat de a-i izola de influența propriei culturi, de a-i creștina și de a-i asimila în societatea de masă. Acest fenomen a fost numit „genocid cultural”.

Papa a avut o discuție cu Justin Trudeau

La finalul ceremoniei de întâmpinare Papa a avut o scurtă discuție privată cu Justin Trudeau și alți oficiali canadieni, apoi s-a îndreptat către Seminarul Sfântul Iosif.

Suveranul Pontif se va întâlni și cu supraviețuitorii unei foste școli rezidențiale, unde este așteptat să se roage la un cimitir și să își ceară scuze.

Sarah-Jane Green, rezident Edmonton: „Realmente am lăcrimat și cred că am făcut asta pentru că am un respect imens pentru el, în special pentru acest papă, care se concentrează pe reconciliere și pe înțelegerea a ceea ce se întâmplă aici, în Canada, și cred că asta contează foarte mult, deci respect foarte mult faptul că el vine aici, în Canada, pentru a încerca să vindece unele dintre acele răni.”

Gestul Papei este considerat unul istoric

Joseph Ahorro, rezident Edmonton: „Eu cred că el răspunde unei chemări și cred că asta vine în spiritul iertării catolice și al căutării iertării, așa că el se ridică la înălțimea cuvintelor sale și a credinței noastre, așa că este ceva care este profund apreciat."

Vizita se va încheia vineri în regiunea Nunavut, înainte ca Papa să se întoarcă la Vatican.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE