Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția lui ÎPS Teodosie, când a fost întrebat dacă „este supărat pe anchetatori”, după urmărirea sa penală: „Ce treabă am eu cu ei?”

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a făcut câteva afirmații, vineri, după slujba de sfințire a apei, ce va fi oferită credincioșilor sâmbătă, de Bobotează. El a fost întrebat de către jurnaliști dacă este „supărat pe cei care îl anchetează” într-un dosar de cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie a oficiat vineri, la Constanţa, slujba de Sfinţire Mare a Apei, Agheasma Mare fiind îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, relatează Agerpres.

Întrebat de jurnaliști dacă „este supărat pe anchetatori”, după ce a fost dat în urmărire penală într-un dosar de cumpărare de influență, arhiepiscopul Tomisului a răspuns că „doar pe Satana poate să fie supărat”. 

 „Cum să fiu supărat? Imposibil. Nu pot să mă supăr. Pe Satana sunt supărat, doar pe Satana sunt supărat şi trebuie să fim toţi, că el mereu ne minte, ne încurcă. Pe diavol trebuie să fim supăraţi. Ce treabă am eu cu ei? Nu au cu ce să mă ancheteze. Sunt vorbe goale”, a declarat ÎPS Teodosie, notează News.ro

Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de către DNA

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal, încă de la începutul lunii decembrie, de către procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, mai notează Agerpres.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

"În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie (...) ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică 'înţelegerea' respectivă", se arată în comunicatul emis de DNA.

Conform aceleiaşi surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. 

Ancheta DNA, după o investigație marca Recorder

Ancheta DNA a pornit în urma investigației Recorder, în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei. Alex Nedea, unul dintre jurnaliștii Recorder, a explicat la Euronews România cum s-a desfășurat investigația și despre flagelul din interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”Trebuie precizat foarte clar că această investigație se bazează și pe mărturiile unui om din interior, un preot activ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a fost și om de afaceri, a avut o firmă care se ocupa tocmai cu construcție de biserici. Pentru a veni cu argumente solide, pe lângă mărturia sa, acest preot a venit cu filmarea cu camera ascunsă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE