Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. ÎPS Teodosie, noi declarații despre acuzațiile DNA: „Sunt numai zvonuri. Gata, lăsați-mă, vorbesc de brad”

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, neagă acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influență.

21/12/2023 , 21:06

ÎPS Teodosie: „Sunt numai zvonuri. Gata, lăsați-mă, vorbesc de brad”

Teodosie ar fi primit un comision pentru obținerea unui contract din bani publici, iar negocierile au fost filmate cu camera ascunsă, într-o investigație a jurnaliștilor Recorder.

Întrebat de dosar într-o conferință de presă, Teodosie a spus că acuzațiile sunt doar zvonuri.

„Nu este absolut nimic real. Nu pot să vorbesc de păreri. Avocaţii, dacă pot să vorbească, nici ei nu au găsit nimic. Sunt numai nişte zvonuri şi provocări. Gata, lăsaţi-mă, vorbesc de brad”, a spus acesta.

Știrea inițială:

VIDEO. Reacția IPS Teodosie după comunicatul DNA: "Este pomul de Crăciun, n-am păreri"

Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat de corupție de către DNA. El i-ar fi promis peste 30.000 de euro unui om de afaceri, în baza unei înțelegeri ca firma acelui afacerist să obțină o finanțare. Procurorii anticorupție au intrat pe fir și susțin că Teodosie "a cumpărat influență".

DNA susține că și "P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență".

IPS Teodosie, acuzat de corupție

La câteva ore distanță, prezent la inaugurarea bradului de Crăciun din orașul Ovidiu, IPS Teodosie a fost chestionat de jurnaliști pe marginea subiectului.

"Este pomul de Crăciun, n-am păreri", a spus arhiepiscopul Tomisului, care s-a urcat în mașină și a plecat, refuzând să comenteze.

Arhiepiscopia Tomisului îl critică pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în cazul lui IPS Teodosie

De asemenea, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis că atât IPS Teodosie, cât și consilierul eparhial sunt nevinovați și i-au acuzat pe procurorii anticorupție că și-ar fi construit acuzațiile în baza unor informații apărute în presă.

”Aspectele menționate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocații celor invitați astăzi la Direcția Națională Anticorupție vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informații noi. (...)

Menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial”, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

Mai mult, instituția l-a acuzat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, c-ar fi încălcat o hotărâre a Sfântului Sinod prin faptul că s-ar fi antepronunțat în cazul lui IPS Teodosie.

”Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care privește exclusiv persoana Chiriarhului și cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.

Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că «purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă»”, notează sursa citată.

Acuzațiile DNA la adresa lui IPS Teodosie

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, se arată într-un comunicat al DNA.

Nu este prima dată când IPS Teodosie are probleme cu legea. În februarie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea definitivă a arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie, în dosarul "Nazarcea", în care a fost acuzat de DNA că ar fi obţinut ilegal fonduri europene, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE