Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robert Negoiță susține că Hala Laminor nu poate fi autorizată ISU. ”E o chestiune foarte migăloasă şi foarte costisitoare”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat că Hala Laminor nu poate obține o autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din cauza structurii pe care o are, însă clădirea trebuie reabilitată deoarece reprezintă o parte din istoria României.

De asemenea, edilul consideră că singura soluție ar fi exceptarea prin lege a Halei Laminor de la obținerea unui aviz de la ISU, precum în cazul clădirii Palatului Parlamentului.

"Apropo de avizul de la ISU - am avut discuţii, inclusiv în acest an, în biroul domnului Arafat, cu toţi reprezentanţii principali din zona ISU. Suntem foarte interesaţi de treaba asta, dar este un amestec de reglementare foarte strictă pe care e greu s-o atingi, pe de altă parte faptul că atunci când s-au făcut normativele nu s-a luat în calcul că există astfel de clădiri, iar cel mai bun exemplu este că Palatul Parlamentului, de pildă, este exceptat prin lege să obţină aviz de la ISU, pentru că nu ar obţine niciodată aviz ISU. Dar ticăloşii care fac scandal (....) nu zic nimic că Primăria Generală nu are aviz ISU", a susţinut Robert Negoiţă, la dezbaterea publică referitoare la propunerile de buget ale Sectorului 3 pe anul 2024, conform Agerpres.

Robert Negoiță, despre Hala Laminor: ”O astfel de clădire, pe real, nu poate fi autorizată ISU”

Primarul Sectorului 3 a amintit că şapte din 10 spitale nu au aviz ISU, iar opt din 10 şcoli nu au un astfel de document. Cu toate acestea, aceste obiective nu pot fi închise.

"Haideţi să vedem ce putem face, mai bine. Şi credeţi-ne că nu e uşor să discutăm de Hala Laminor. În real, pe normativul ăsta, cel mai corect demers este să solicităm să fim exceptaţi prin lege de la aşa ceva. (...) Ăsta e adevărul şi anume că o astfel de clădire, pe real, nu poate fi autorizată ISU", a spus edilul, conform sursei citate.

Negoiță a mai precizat că după cazurile Colectiv, Tohani, Crevedia, reprezentanții ISU nu mai vor să semneze avize. Primarul Sectorului 3 a susținut că poate şi furniza documente pentru a-și susține argumentul.

”Revin la normativ - felul în care este gândit normativul astăzi, o astfel de hală, o astfel de clădire nu poate fi autorizată ISU. De ce? Pentru că nu au gândit aşa ceva când au făcut normativul, nu s-au gândit că în România va veni la vizare aşa ceva", a mai declarat Negoiţă.

Negoiță: ”Hala Laminor este o clădire monument istoric categoria. Este obligaţia noastră s-o reabilităm”

De altfel, Negoiță a afirmat că suma de 30 de milioane de lei reprezintă doar bugetarea pentru 2024 pentru continuarea lucrărilor la Hala Laminor, care are şapte hectare. Primarul a dat de înțeles că nu poate costa puţin, deoarece mărimea dă costul aferent.

”Hala Laminor este un proiect foarte mare în România, ne referim la suprafaţă şi volum. Acolo era o mare problemă socială. Nu ştiţi ce era acolo înainte să intervenim noi. De asemenea, Hala Laminor este o clădire monument istoric categoria 1A, este obligaţia noastră s-o reabilităm. (...) E o chestiune foarte migăloasă şi foarte costisitoare. Nu întâmplător, vă propun să vă uitaţi pe piaţa imobiliară şi o să vedeţi că clădirile de patrimoniu au o valoare la jumătate faţă de clădirile care nu sunt listate, pentru că este infernal să reabilitezi o clădire monument istoric”, a precizat primarul Negoiţă, conform Agerpres.

Totodată, primarul Sectorului 3 a menționat că reabilitarea şi punerea în funcţiune a Halei Laminor este un proiect enorm de care se va ocupa şi în 2024, pe motiv că lucrările nu pot fi gata în doi-trei ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE