Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezoluție în Parlamentul European împotriva Ungariei, pentru că Viktor Orban se opune sprijinirii Ucrainei

Comisia Europeană s-ar putea vedea dată în judecată de Parlamentul European, din cauza deblocării banilor ce i se cuvin Ungariei. Eurodeputații sunt supărați pe Viktor Orban din cauza blocării constante a multor inițiative europene, inclusiv alocarea de fonduri pentru Ucraina.

Rezoluție împotriva Ungariei

O rezoluție a fost votată cu largă majoritate. Dar Parlamentul European amenință cu acțiuni în justiție în cazul în care executivul comunitar ar debloca și mai multe fonduri pentru Ungaria. Votul a venit la scurt timp după ce Comisia a deblocat peste zece miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, permițând Budapestei să ceară rambursarea acestei sume.

Rezoluția privind Ungaria este un semnal de alarmă pe care Parlamentul European îl trage asupra deblocării fondurilor europene din această țară.

În decembrie, Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde de euro pentru Ungaria, iar acum Parlamentul cere Consiliului European să evalueze dacă această decizie a fost în conformitate cu legile UE. De asemenea, comisia juridică din Parlamentul European trebuie să facă propria analiză.

UE nu este un bancomat

Vlad Georghe, europarlamentar al grupului Renew: "E o rezoluție împotriva lui Orban, nu împotriva Ungariei, țara nu are nicio vină pentru că este condusă de Orban. Și noi vrem să se întâmple ceea ce am spus de foarte multe ori, respectiv să nu meargă fonduri europene pe mâna unor corupți și a unor oameni care nu respectă, de nicio culoare, valorile Uniunii Europene.

UE nu este un bancomat, la care vii să tragi euro când vrei tu și cum vrei tu. Dacă vor bani din partea UE, trebuie să respecte UE și valorile pentru care luptă UE."

Intri în casa omului și înjuri. Cam așa face Viktor Orban

Anul trecut, Ungaria a făcut unele reforme judiciare în ideea de a consolida mult-ceruta independență a justiției și a atenua interferența politică în instanțe. Acțiunea a fost un răspuns la condițiile impuse de Bruxelles, iar Comisia a considerat-o suficient de satisfăcătoare.

Parlamentarii Europeni sunt însă nemulțumiți și cer serviciului juridic să verifice dacă decizia Comisiei, de a da Ungariei zece miliarde de euro, este corectă și dacă respectă condițiile din tratatele europene.

Rareș Bogdan, eurodeputat al grupului Partidului Popular European: "Dorim să tragem un semnal de alarmă destul de serios și mă bucur că inclusiv președintele Comisiei a reiterat azi dimineață că Ungaria nu poate să facă orice și că miliardele rămân blocate pentru Ungaria.

Nu poți să intri cu picioarele pline de noroi în casa unui om și să începi să înjuri și să te aștepți să te și pună la masă și eventual să-ți dea și cea mai bună mâncare. Cam așa face Viktor Orban: înjură UE, ne înjură pe toate canalele posibile și imposibile, folosește ideea că își apără suveranitatea națională pentru tot ce înseamnă discursul intern pentru maghiari și, în același timp, spune 'blocăm ajutoarele pentru Ucraina din partea UE, nu mai sunt de acord să dăm bani'."

Rezoluția este una dură, dar aproape fără efecte "palpabile"

Rezoluția adoptată în parlamentul European nu merge însă mai departe de simple declarații și cereri. Nu a fost solicitată, așa cum dădeau de înțeles unii europarlamentari, suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Nicio țară nu a fost până acum privată de dreptul de vot, în istoria Uniunii Europene.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: "A fost o bătaie cu degetul pe obraz, să vă fie rușine! Cam așa a sunat. Nu există consecințe juridice imediate și nici în viitor. Iar după ce s-a întâmplat în Parlamentul European, după această rezoluție pe care unii o cataloghează dură, dar fără efecte, liderii maghiari au ieșit din nou la rampă.

De exemplu, premierul Viktor Orban a spus 'Nu contați în niciun fel pe sprijinul nostru, nu acceptăm acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul bugetului comunitar pe 4 ani. Dacă veți să discutăm, e în afara bugetului și etapizat în fiecare an'. Ce înseamnă asta? Că, în fiecare an, Ungaria s-ar putea opune acordării unei noi tranșe de ajutor, cerând noi condiții și, posibil, noi favoruri.

Mai există câteva variante pe care UE le poate lua în calcul. Una din ele e 'fără Ungaria', celelalte 26 de state membre să facă acorduri bilaterale de susținere financiară cu Ucraina. Dar e un proces extrem de laborios și, ținând cont de procedurile interne din fiecare stat, durează foarte mult, iar Ucraina nu are timp, pentru că are nevoie de bani inclusiv pentru a-și putea plăti salariile profesorilor și pentru funcționarea spitalelor.

Mai există altă variantă luată în calcul de Comisie, contractarea unui credit de 20 de miliarde de euro, bani care să fie dați Ucrainei și apoi UE să plătească ratele. Și aici se opune Ungaria, pentru că spune că 'va trebui să plătim toți, deci inclusiv maghiarii'. Declarațiile lui Orban au fost întărite, evident, și de șeful său de cabinet, care a spus 'nicio șansă să ne înțelegem cu UE până la 1 februarie, când e Consiliul Extraordinar al UE'."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE