Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban propune acordarea de ajutor financiar pentru Ucraina. Ce condiții pune liderul de la Budapesta

Premierul ungar Viktor Orban a cerut joi ca ajutorul financiar pentru Ucraina să fie acordat în afara bugetului Uniunii Europene și să fie revizuit în fiecare an. Șeful Guvernului de la Budapesta a făcut această propunere, cu toate că blochează un sprijin financiar european de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Kiev, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Dacă dorim să susţinem Ucraina, atunci să o facem în afara bugetului UE şi pe o bază anuală! Este singura poziţie democratică sustenabilă cu cinci luni înaintea alegerilor" europarlamentare, a precizat Viktor Orban, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

Premierul ungar și-a clarificat în acest mod punctul de vedere, în condițiile în care marți se declarase dispus să susțină Ucraina, însă printr-o modalitate care să nu dăuneze bugetul comun al Uniunii Europene.

De ce se opune Viktor Orban acordării de ajutor financiar Ucrainei

În decembrie 2023, Viktor Orban a anunțat la veto-ul său în Consiliul European față de începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pe următorii patru ani. Premierul ungar a luat această decizie în contextul tensiunilor dintre Budapesta și Kiev în privința drepturilor minorităților maghiare din regiunea Transcarpatia, dar și a blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene destinate Ungariei al cărei Guvern a fost acuzat de Bruxelles de încălcarea statului de drept.

Înaintea summitului din decembrie, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria și 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU. În schimb, alte fonduri europene - de coeziune și din planul de redresare post-pandemie - de peste 21 de miliarde de euro sunt în continuare înghețate.

Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene

În acest context, Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, motivând că banii a fost retrași abuziv Ungariei din motive politice de către Comisia Europeană care nu este de acord cu opoziția Guvernului de la Budapesta față de migrația ilegală sau față de mişcarea LGBT.

Discuțiile cu Ungaria continuă pentru a renunța la veto-ul față de ajutorul pentru Ucraina înaintea unui nou summit european ce urmează să aibă loc pe 1 februarie. În tot acest timp, Comisia Europeană caută alternative, precum contractarea unui împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro și acordarea acestei sume Ucrainei.

Cu toate acestea, Ungaria dezaprobă și această formă de împrumut ce este similară cu cea de finanțare a planului european de relansare post-pandemie. Budapesta a avertizat că, în cele din urmă, statele membre UE vor trebuie să plătească acest credit prin contribuțiile proprii la bugetul comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE