Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse din Estonia va fi expulzat, fiind acuzat de propagandă pro-Kremlin

Autoritățile de la Tallinn au cerut șefului Bisericii Ortodoxe Ruse din Estonia să părăsească țara până în 6 februarie, declarându-l o amenințare la adresa securității naționale, a informat joi postul public eston ERR.

Mitropolitului Eugen (pe numele său de mirean, Valeri Reșetnikov), care conduce Biserica Ortodoxă Rusă din Estonia, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei,  i s-a refuzat prelungirea permisului de ședere.

Guvernul estonian i-a cerut în repetate rânduri lui Reshetnikov să înceteze să mai justifice în predicile sale agresiunea împotriva Ucrainei pusă la cale de regimul de la Kremlin și crimele armatei ruse împotriva civililor ucraineni, dar acesta a refuzat.  

Guvernul estonian i-a cerut în repetate rânduri lui mitropolitului să înceteze să mai justifice în predicile sale agresiunea împotriva Ucrainei pusă la cale de regimul de la Kremlin, dar acesta a refuzat

Estonia și vecinii săi baltici, Letonia și Lituania, sunt printre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei în lupta cu invazia Rusiei. Toate cele trei state baltice s-au aflat suv cizamă sovietică timp de decenii în timpul comunismului. Astăzi ele sunt membre ale NATO și ale Uniunii Europene, la care și Ucraina aspiră să adere.

În Estonia, Biserica Ortodoxă deservește religios minoritatea etnicilor ruși. Aceștia reprezintă, potrivit unui recensământul din 2021, aproape un sfert din populația de aproximativ un million și jumătate a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE