Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPS Teodosie, chemat la DNA, în dosarul de cumpărare de influență deschis după ancheta Recorder

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns joi dimineață la DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul de cumpărare de influență. În luna mai, IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, pentru că i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

La ieşirea din sediul DNA, IPS Teodosie a declarat că procurorii anticorupţie nu l-au întrebat "absolut nimic" şi că dosarul penal în care este cercetat "nu are conţinut".

Avocatul arhiepiscopului Tomisului: Probabil se încearcă discreditarea IPS Teodosie

Adrian Cuculis, avocatul arhiepiscopului Tomisului, a venit și el joi la sediul DNA. El a declarat că audierea este "una care vine să clarifice nişte lucruri" şi că se încearcă probabil discreditarea clientului pe care îl reprezintă.

Adrian Cuculis, avocat: "Audierea de azi este una care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instigare în vreo formă. Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normale într-o procedură penală"

IPS Teodosie, acuzat că i-a promis bani unui om de afaceri

Ancheta DNA a pornit în urma investigației Recorder, în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, se arată într-un comunicat al DNA.

IPS Teodosie, achitat în 2020 într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

În februarie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea definitivă a arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie, în dosarul "Nazarcea", în care a fost acuzat de DNA că ar fi obţinut ilegal fonduri europene, potrivit Agerpres.

IPS Teodosie a fost achitat deoarece fapta de care era acuzat nu există, conform deciziei instanței.
În plus, magistraţii au respins şi acţiunea civilă împotriva lui Teodosie.

De asemenea, judecătorii au dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar. De altfel, IPS Teodosie şi ceilalţi inculpaţi primiseră o soluţie de achitare şi la instanţa de fond - Curtea de Apel Constanţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE