Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Papa Francisc cere un „nou început” pentru pace în Sudanul de Sud

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Papa Francisc le-a cerut liderilor Sudanului de Sud un „nou început” pentru pace. El a ajuns astăzi în prima sa vizită în această țară sfâșiată de luptele pentru putere și de sărăcia extremă. Chiar înainte vizitei Suveranului Pontif, 27 de oameni au fost uciși, în violențele izbucnite între niște crescători de vite şi membri ai unei miliţii locale din sudul țării.

Papa este însoțit în călătoria sa de liderul Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby și de moderatorul adunării generale a Bisericii Scoției, Iain Greenshields. Cei trei au fost întâmpinați de mii de oameni la aeroport și de președintele țării. La palatul prezidențial din capitala Jafa, Suveranul Pontif a făcut apel la stoparea conflictului în cea mai nouă națiune din lume.

Papa Francisc: „Am întreprins acest pelerinaj ecumenic de pace după ce am auzit strigătul unui întreg popor care, cu mare demnitate, plânge pentru violența pe care o îndură, pentru lipsa totală de securitate, pentru sărăcia sa și pentru dezastrele naturale pe care le-a trăit. Anii de război și conflict par să nu se termine niciodată și, chiar și recent, chiar și ieri, au avut loc ciocniri groaznice. În același timp, procesul reconcilierii pare paralizat și promisiunea păcii rămâne neîmplinită.”

Papa Francisc a ajuns în Sudanul de Sud, după o vizită de trei zile în Congo.

Ultimele întâlniri pe pământ congolez le-a avut cu episcopii catolici ai statului african. Printre cei veniți să îl salute s-au numărat și rudele călugăriței Marie-Clémentine Anuarite Nengapeta, pe care catolicii din țară o vor canonizată.

Mireille Ilunga, călugăriță: „Este un eveniment unic în țară, suntem foarte mulțumiți de sosirea Papei. Iar eu, personal, am un sentiment de consolare. Papa a venit ca Tată al nostru și a venit să ne mângâie pentru că poporul nostru, țara noastră are multe dificultăți, multă suferință. Deci, suntem fericiți că Tatăl a venit să ne mângâie, a venit să ne dea binecuvântarea sa. Și sperăm că, după plecarea lui, vom trăi un alt lucru, avem această speranță.”

Este a cincea călătorie apostolică a Papei pe tărâmul african, iar Suveranul Pontif va rămâne în Sudanul de Sud până duminică.

Distribuie

Taguri