Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc, despre invazia din Ucraina: „Trăim al treilea război mondial”

Publicat de: Sabina Coman

Papa Francisc a declarat că „trăim al treilea război mondial” şi că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei „a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”.

„Astăzi, pentru mine, a fost declarat al treilea război mondial.” Declarația a fost făcută de către Papa Francisc într-un interviu pentru revista iezuită “La Civilta Cattolica”, publicat și pe pagina oficială de știri a Vaticanului.

Înaltul pontif a făcut declarația în contextul în care vorbea despre războiul din Ucraina. Papa Francisc a mai spus și că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate".

El a citat opinia unui şef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea "cu privire la modul în care se mişcă NATO".

"Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat", a spus papa, citat de La Stampa.

Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. ''Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe", a spus el.

Suveranul pontif argentinian a subliniat, de asemenea, pericolul ca atenţia faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se diminueze în timp şi a întrebat: ''Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acţiunile concrete din acest moment şi să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale''.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE