Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ovidio Guzman, fiul traficantului de droguri "El Chapo", a fost extrădat în SUA. Acuzațiile aduse

Unul dintre fiii lui "El Chapo" Guzman, celebrul traficant de droguri, a fost extrădat în SUA, vineri, 15 septembrie, după cum a anunțat Departamentul American de Securitate. SUA ceruseră extrădarea încă din februarie 2023. Ovidio Guzman Lopez, în vârstă de 33 de ani, este supranumit "El Raton" și este un moștenitor al imperiului drogurilor fondat de tatăl său. El este acuzat de trafic de fentanyl, substanță care ucide zilnic 200 de americani. Acest aspect a fost și în centrul unei dispute a relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și Mexic.

Ovidio "El Raton" Guzman a fost extrădat din Mexic în SUA

Ovidio fusese reținut inițial la Culiacan, în nordul Mexicului, în ianuarie 2022, într-o operațiune în urma căreia au murit cel puțin 29 de oameni. Ulterior, "El Raton" a fost eliberat la ordinul președintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, pentru a evita conflictele violente cu cartelul. Apoi el a fost capturat din nou în ianuarie 2023, în urma unui incendiu în statul Sinaloa și aa fost închis în centrul Mexicului. La acea vreme, autoritățile americane puseseră o recompensă de 5 milioane de dolari pentru ajutorul primit în arestarea sa.

Procedurile de extrădare care implică traficanți de droguri mexicani importanți pot dura adesea câțiva ani, dar cea a lui Guzman a avut loc relativ rapid în comparație cu cea a tatălui său, care a fost transportat cu avionul în SUA la un an după arestarea sa finală din Sinaloa, la începutul anului 2016.

Extrădarea lui Ovidio este privită ca o victorie a administrației președintelui Joe Biden. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a subliniat că această operațiune este un pas crucial în eforturile de destructurare a rețelei de trafic de droguri asociată cartelului din Sinaloa, un grup legat mult timp de familia Guzman.

"Forţele de ordine americane şi mexicane l-au transferat cu succes, către Departamentul de Justiţie al SUA, pe Ovidio Guzman Lopez, unul dintre fiii lui El Chapo şi care este inculpat pentru trafic de droguri, spălare de bani şi alte infracţiuni cu violență. Extrădarea lui Lopez demonstrează importanţa cooperării dintre guvernul american şi cel mexican în combaterea traficului de droguri", precizează Departamentul de Securitate al SUA.

Imperiul construit de familia Guzman în Sinaloa

Ovidio este unul dintre cel mai importanți membri ai cartelului, alături de fratele său Joaquin Guzman Lopez. Cei doi patronau niște laboratoare de metamfetamină din statul Sinaloa și produceau o cantitate estimată între 1.360 și 2.260 de kilograme pe lună. Tranzacțiile pe care această rețea le făcea valorau sute de milioane de dolari, după cum susțin autoritățile americane.

Fentanylul este un opioid sintetic care provoacă o mare dependență și este de 50 de ori mai puternică decât heroina. Potrivit documentelor judecătorești, Guzman și fratele său ar fi coordonat operațiuni internaționale extinse cu fentanyl, în special în SUA, și au generat profituri uriașe.

Pe un site american care se ocupă de imigranții din SUA și de forțele de ordine din vămi, se precizează că Ovidio Guzman a ordonat uciderea unor informatori, a unui traficnat de droguri și chiar a unui cunoscut cântăreț mexican care a refuzat să cânte la nunta sa. Informația a fost confirmată și de Deutsche Welle.

Tatăl celor doi, Joaquin "El Chapo" Guzman, a fost arestat în 2016, când era considerat cel mai mare și periculos traficant de droguri din lume și a fost extrădat în SUA în 2017. El ispășește o pedeapsă cu închisoarea pe viață într-un penitenciar de maximă securitate din Colorado. Înainte de asta, el a mai fost arestat de două ori, dar a evadat de fiecare dată din închisorile din Mexic.

Soția lui "El Chapo", Emma Cornel Aispuro, a fost condamnată în septembrie 2021 la trei ani de închisoare și a fost eliberată pe 13 septembrie 2023, cu termen de supraveghere de patru ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE