Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violențe în Mexic, după ce fiul celebrului baron al drogurilor „El Chapo” Guzman a fost arestat

Forţele de securitate mexicane l-au capturat joi pe fiul unui celebru baron al drogurilor închis în SUA, Joaquin El Chapo Guzman, în urma unei operaţiuni întreprinse în nord-vestul Mexicului şi care a fost urmată de schimburi intense de focuri între forţele de securitate şi persoane înarmate, informează vineri AFP.

Ovidio Guzman, alias El Raton (Şoarecele - n.red.), a fost arestat la Culiacan, capitala statului Sinaloa. El este acuzat de a fi liderul facţiunii Los Menores, legată de cartelul Pacificului, alt nume al cartelului Sinaloa, a anunţat secretarul mexican al Apărării, Luis Cresencio Sandoval.

O recompensă de 5 milioane de dolari pentru fiii lui El Chapo

Cartelul a fost fondat în urmă cu patru decenii de El Chapo, aflat în detenţie în SUA. Această arestare intervine înainte de sosirea în Mexic, duminică, o zi mai devreme decât era prevăzut, a preşedintelui american Joe Biden, pentru o întrevedere cu liderii mexican şi canadian.

SUA ofereau cinci milioane de dolari pentru capturarea fiilor lui Joaquin "El Chapo" Guzman.

Ministrul mexican al Afacerilor Externe, Marcelo Ebrard, a negat că această arestare este un gest al guvernului său la adresa Washingtonului şi a exclus orice extrădare "expres" a lui "El Raton".

Presupusul traficant de droguri, în vârstă de 32 de ani, a fost transferat la bordul unui avion al forţelor aeriane până în Mexico, unde a fost condus în biroul unui procuror specializat în dosare asupra crimei organizate.

Potrivit mai multor media mexicane, care citează surse federale, un alt lider al cartelului Sinaloa a fost de asemenea arestat.

Câte persoane au fost rănite în schimburile de focuri

La Culiacan, arestarea a fost urmată de schimburi intense de focuri, inclusiv pe aeroport, unde zborurile au fost suspendate. Un avion de linie a fost lovit de un glonţ cu câteva secunde înainte de a decola, a anunţat compania Aeromexico, precizând că pasagerii au fost puşi la adăpost.

Optsprezece persoane au fost rănite în aceste confruntări, potrivit guvernatorului regional Ruben Rocha. Mai multe vehicule în flăcări degajau nori denşi de fum pe străzile oraşului, unde populaţia panicată căuta să se pună în siguranţă. Şcolile au fost închise.

Ovidio Guzman este cel mai cunoscut din clanul Los Chapitos, care îi include pe cei trei fraţi ai săi, Joaquin Guzman, Ivan Archivaldo şi Jesus Alfredo, implicaţi cu toţii în traficul de droguri, potrivit autorităţilor mexicane.

Potrivit autorităţilor americane, El Raton are pe mână mai multe laboratoare clandestine ce produc între 1.360 şi 2.200 de kilograme de metamfetamină pe lună. Aceste droguri "sunt vândute altor membri ai cartelului şi unor distribuitori în SUA şi Canada", potrivit unui raport al Departamentului de Stat. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE