Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ora Pământului 2024. De ce sting lumina oamenii din întreaga lume

Ora Pământului este un eveniment anual de promovare a activităților de salvare a planetei. Anul acesta, Ora Pământului are loc pe 23 martie 2024, la ora 20:30.

Oamenii din întreaga lume, precum și companiile și autoritățile locale, sunt încurajate să stingă luminile din casa sau din clădirea în care își desfășoară activitatea, timp de o oră.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor timp de o oră în construcţii emblematice: la Paris - Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona - Turnul Belem şi Mănăstirea Jeronimos; la Londra - Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 metri, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.

La peste 15 ani de când a început acest eveniment, lumea se află în prezent într-un moment de cotitură dat de schimbările climatice tot mai semnificative şi de problemele de mediu şi care pun în pericol viitorul omenirii şi al întregii planete.

Pentru ediţia din acest an a manifestării, pe site-ul ora-pamantului.ro a fost lansată Banca Orelor pentru Natură, un instrument interactiv online care invită pe toată lumea nu numai să stingă luminile în mod simbolic, ci şi să dedice 60 de minute pentru a face un bine planetei.

Ce puteți face într-o oră fără a vă folosi de electricitate? Asociația WWF Romania oferă soluția: ”O oră, în care alături de familie sau prieteni să faceți ceva pentru a proteja natura: gătiți folosind ingrediente locale, reparați haine sau obiecte uzate, reciclați sau plantați un copac. Nu e mult și nu e nici greu, iar dacă ne adunăm cât mai mulți oameni, avem o șansă să reparăm sau să oprim degradarea naturii și să o ajutăm să devină și mai rezilientă.”

Care sunt beneficiile pentru planetă?

Potrivit unui studiu, oprirea curentului, cu ocazia Orei Pământului, a redus consumul de energie electrică în medie cu 4%. Studiul a adunat informații din 10 țări, timp de 6 ani.

Stingerea luminii este în principal o acțiune simbolică, potrivit WWF. Organizația îl descrie ca un moment de reflecție asupra a ceea ce putem face pentru a produce o diferență.

„Prin stingerea luminilor și prin acțiunile pozitive pentru planetă putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de ore de acțiuni”, spune Dr. Kirsten Schuijt, Director General al WWF Internaţional.

Peste 190 de țări participă la evenimente

„Există milioane de oameni care se alătură evenimentelor pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, în mod colectiv”, potrivit site-ului organizației.

În termeni concreți, aceasta se traduce printr-un impuls global pentru schimbări legislative majore și o oportunitate de a stimula guvernele să lanseze inițiative ecologice.

Evenimentele din anii trecuți au condus la interzicerea materialelor plastice și a altor ambalaje de unică folosință în Insulele Galápagos și au fost sursă de inspirație pentru crearea unei zone marine protejate în Polinezia Franceză.

Ce activități sunt organizate de Ora Pământului 2024 în România

Pe lângă stingerea luminilor, există o mulțime de activități utile la care oamenii pot participa pentru a marca Ora Pământului. În sute de locuri din întreaga lume sunt organizate maratoane sau drumeții în natură.

  • Vrancea: Lampioane biodegradabile lansate în Piaţa Unirii din Focşani, de ''Ora Pământului''

Elevii din liceele focşănene vor lansa, sâmbătă, de "Ora Pământului", 1.400 de lampioane biodegradabile în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, ca urmare a unei iniţiative a Consiliul Local al Tinerilor, a informat, joi, administraţia locală.

  • Titu: “Dăruiește Pământului din ENERGIA TA!”

Sâmbătă, 23 martie 2024, începând cu ora 20.00, se va derula activitatea “Dăruiește Pământului din ENERGIA TA!”, în Titu, Dâmbovița.

Evenimentul va cuprinde un Marș al Luminii, cu plecarea din fața Hotelului Modern (ora 20.30) către Parcul Orășenesc Titu, unde va fi format un ceas uman. În timpul evenimentului, iluminatul public va fi stins. Evenimentul va fi înregistrat video de la înălțime, cu ajutorul unei drone.

  • Constanţa: Ora Pământului, în Parcul Arheologic

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE