Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diamantele artificiale, un nou trend în SUA. Cum au devenit o alternativă sustenabilă și mai ieftină pentru cele naturale

În luna iubirii și a Sfântului Valentin, bijuteriile și mai ales diamantele sunt la mare căutare. Cum o piatră frumoasă vine cu un preț pe măsură, în America, mai ales, tinerii se orientează către diamantele artificiale. Costă mult mai puțin ca cele naturale și sunt la fel de frumoase. Mulți bijutieri le consideră o alternativă ecologică la pietrele extrase din pământ, cu trudă și folosind chimicale. 

Diamantele artificiale reflectă lumina la fel de frumos ca cele naturale. Iar doamnele și domnișoarele din America au prins gustul acestora și pentru că nu vin cu povestea exploatării resurselor pământului și a lucrătorilor care le extrag. 

Page Neal, cofondatoare a unui magazin de bijuterii: ”Bijuteriile sunt ceva ce folosim și am folosit pentru a ne marca identitatea, puterea, momentele de viață foarte semnificative. Iar noi vrem să lucrăm doar cu materiale despre care simțim că toți clienții noștri ar fi mândri.” 

Conservatorii consideră însă că o piatră naturală este rară și deci are o valoare mai mare, care chiar crește în timp. Iar specialiștii spun că uneori diamantele artificiale nu sunt deloc obținute cu tehnologii verzi.  

Paul Zimnisky, expert în industria diamantelor: ”Există diamante artificiale care sunt produse cu energie hidro sau cu energie solară. Şi apoi sunt unele produse, ştiţi, cu energie electrică obținută în termocentrale pe bază de cărbune. Deci, cred că a spune că diamantele artificiale sunt alternativa ecologică reprezintă o argumentare prea simplă. Lucrurile sunt mult mai nuanțate.” 

Cum sunt realizate diamentele artificiale în laborator

Cu trecerea timpului, tehnologiile s-au perfecționat, așa că acum diamantele artificiale sunt aproape perfecte.  

Ulrika Dother Haenens Johansson, manager senior de Cercetare a diamantelor, Institutul Gemologic din America: ”În zilele noastre, evident, pentru că se cer o culoare mai frumoasă și un conținut mai scăzut de impurități al pietrelor, nu veți avea aceste incluziuni. Asta înseamnă că, din păcate, pentru că sunt chimic făcute din aceleași materiale ca pietrele naturale, acestea sunt imperceptibile cu ochiul liber. Nu vă puteți da seama dacă sunt făcute în laborator, sau naturale.” 

Pentru producerea diamantelor artificiale este nevoie de câteva săptămâni. Carbonul este supus la presiuni și temperaturi ridicate, similare condițiilor naturale din adâncul Pământului, și astfel iau nașterele pietrele cu forme perfecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE