Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU avertizează: Lumea pierde un milion de kilometri pătrați de terenuri productive din cauza furtunilor de nisip și praf

În fiecare an, lumea pierde un milion de kilometri pătrați de terenuri productive din cauza furtunilor de nisip și praf, a avertizat organismul ONU însărcinat cu combaterea deșertificării.

Furtunile de nisip și de praf reprezintă o problemă subapreciată, a cărei frecvență a crescut "dramatic" din cauza activității umane în unele părți ale lumii.

Se estimează că, în prezent, 2 miliarde de tone de nisip și praf intră în atmosferă în fiecare an - aceeași greutate ca și 350 de Mari Piramide din Giza. Experții Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD) susțin că, datorită fluctuațiilor de intensitate, mărime și durată, furtunile de nisip și de praf sunt "imprevizibile și periculoase" și au efecte de mare amploare dincolo de locul în care se formează.

Furtunile de nisip și de praf sunt din ce în ce mai frecvente și mai severe

Cunoscute sub mai multe denumiri locale, cum ar fi sirocco, haboob, praf galben sau harmattan, aceste furtuni se formează în zonele aride și subumede de latitudine joasă, unde vegetația este rară sau absentă.

De exemplu, Marea Aral, secată între Kazahstan și Uzbekistan, este o sursă majoră de furtuni de nisip și praf.

Deși acestea reprezintă un fenomen natural obișnuit, problema este exacerbată de activitatea umană. Defrișările, pășunatul excesiv și utilizarea excesivă a apei determină extinderea deșerturilor, ceea ce crește probabilitatea apariției acestor furtuni.

Seceta și temperaturile extreme cauzate de schimbările climatice nu fac decât să amplifice acești factori. Experții din cadrul UNCCD atribuie în prezent mai mult de un sfert din această problemă activităților umane. În unele zone, praful din deșert s-a dublat în ultimul secol.

"Priveliștea norilor negri de nisip și de praf care se rostogolesc, înghițind totul în calea lor și transformând ziua în noapte este unul dintre cele mai intimidante spectacole ale naturii", spune Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD.

"Este un fenomen costisitor care face ravagii peste tot, din Asia de Nord și Centrală până în Africa Subsahariană."

De ce sunt furtunile de nisip și praf o problemă?

La sursa lor, acestea dăunează culturilor, afectează efectivele de animale și distrug stratul superior al solului. Acolo unde depozitează materialele pe care le transportă, ele reprezintă o amenințare pentru cei cu probleme de sănătate, cum ar fi bolile respiratorii - în special atunci când se combină cu poluarea industrială locală.

Rețelele de comunicații, producția de energie, transportul și transportul maritim pot fi, de asemenea, afectate de vizibilitatea redusă sau de defecțiuni mecanice.

"Acumularea impactului provocat de furtunile de nisip și praf poate fi semnificativă", spune Ziadat.

UNCCD a făcut apel la o mai bună gestionare a terenurilor pentru a reface terenurile afectate, precum și la îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie pentru a spori rezistența la aceste efecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE