Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furtuna Poly, cea mai puternică din istoria Olandei, a făcut ravagii în Amsterdam. Sunt cel puțin două decese și mai mulți răniți

O furtună de o intensitate neobișnuit de mare, denumită Poly, a făcut ravagii în Amsterdam. Ploaia a fost extrem de puternică, iar vântul, care a bătut în rafale chiar și de 146 de kilometri pe oră, a smuls copacii din pământ, provocând multe pagube.

Forța furtunii a fost atât de mare încât un tramvai chiar a deraiat de pe șine, așa cum arată imaginile care au împânzit rețelele de socializare. Într-unul dintre clipuri, se poate observa o persoană care este lovită de un copac în timp ce se afla pe o motoretă. Acesta însă s-a oprit în ultimul moment.

@at5.nl Het KNMI heeft tot 12.00 uur code rood afgegeven. Er zijn meerdere gewonden gevallen door omgewaaide bomen. Volg via ons liveblog op AT5.nl alle gebeurtenissen van vandaag. Beelden van de storm? Laat het ons weten, DM ons of bericht ons via Whatsapp op 06 511 909 38. #AT5 #Amsterdam #Nieuws #Storm #StormPoly #CodeRood ♬ origineel geluid - AT5

Furtuna Poly e considerată cea mai violentă din istoria Olandei

Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini și doborâți la pământ, iar alții au căzut peste mașini și peste ambarcațiunile aflate pe canalele navigabile din oraș.

Institutul Naţional de Meteorologie a emis o avertizare cod roşu de furtună pentru provincia Noord-Holland, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case. Și transporturile au fost afectate, iar traficul a fost și el dat peste cap. Au fost impuse limitări de circulație, iar o autostradă a fost închisă din cauza căderii unor copaci.

Aeroportul Schiphol, din Amsterdam, a anulat mai mult de 400 de zboruri. Și circulația trenurilor a fost perturbată, iar doi operatori feroviari au întrerupt toate serviciile în nordul ţării.

VEZI GALERIA
9 imagini

Furtuna este una neobișnuită pentru Amsterdam, mai ales că în ultimele două luni au fost înregistrate perioade secetoase lungi. A fost cea mai puternică furtună întegistrată în Olanda de mai bine de 100 de ani, conform publicației Themayor. Forța vântului a fost clasată la nivelul 11, al doilea dintre cele mai ridicate niveluri. Totodată, a fost "prima furtună de vară extrem de severă măsurată vreodată" în țară, după cum precizează Weerplaza. Precedenta furtună, în ceea ce privește amploarea, a avut loc în 2015, iar la acea vreme a fost prima astfel de furtună după mai bine de un secol.

Au existat, din păcate, și cel puțin două decese, conform publicației Sky, iar mai multe persoane au fost rănite. Una dintre victime este o femeie de 51 de ani, din localitatea Haarlem, care și-a pierdut viața după ce un copac a căzut peste ea.

În Olanda, furtunile au loc, de obicei, în intervalul octombrie - aprilie.

Faptul că o treime din suprafața Olandei se află sub nivelul mării face țara foarte vulnerabilă la fenomenele meteo extreme și la schimbările climatice. În noaptea dintre 31 ianuarie și 1 februarie 1953, o furtună pe Marea Nordului a provocat decesul a peste 1.836 de persoane.

Vântul puternic a afectat și partea de nord-vest a Germaniei, unde poliția susține că o persoană a murit în localitatea Rhede, în apropiere de granița cu Olanda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE