Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa este lovită de furtuni și inundații. Sunt alerte meteorologice în Franța, Italia și Belgia

Școlile din 200 de localități din nordul Franței rămân închise după ce ploile torențiale au provocat inundații puternice. În departamentul Pad-de-Calais a fost instituită alertă de cod roșu. Meteorologii spun că precipitațiile vor continua și săptămâna viitoare. Italia și Belgia sunt și ele afectate de furtuni.

Mai multe localități din nordul Franței sunt sub ape, iar accesul în zonă este blocat. Doar pe parcursul săptămânii trecute, cantitatea de precipitații a fost egală cu norma pentru două luni. Oameni sunt disperați. Apa a pătruns în gospodării, iar câmpurile agricole au fost distruse. Autoritățile avertizează că inundațiile vor fi urmate de alunecări de teren.

Bruno Debove, consilier pentru inundații: ”Noaptea trecută, nivelul apei a scăzut cu un metru pe străzi. A plouat timp de 10 minute, a fost o ploaie torențială și a crescut din nou cu doi metr. Atâta timp cât plouă, nu vom ieși din această situație. Cu atâta ploaie este imposibil să reușim.”

După ce luna octombrie a fost declarată cea mai călduroasă din istorie, Europa este lovită acum de furtuni. În Italia, meteorlogii au emis avertizări pentru regiunea Toscana, deja puternic afectată de inundațiile care au făcut opt victime. Iar în Belgia, autoritățile se pregătesc ca apele unui râu să iasă din matcă și să inunde mai multe localități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE