Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oceanul, în prag de catastrofă ecologică: Climatologii avertizează despre pericolul morții în masă a recifelor de corali

Oceanul se apropie de o criză ecologică majoră, avertizează specialiștii de mediu. În majoritatea mărilor de pe glob se observă, în prezent, un fenomen de albire rapidă a coralilor, din cauza încălzirii globale și creșterii temperaturii apelor. Albirea coralilor este semnul că recifele se îmbolnăvesc și ar putea să moară.

Fenomenul se produce cu o viteză mult mai mare decât în anii precedenți

Ecologiștii atrag atenția că fenomenul se produce cu o viteză mult mai mare decât în anii precedenți. Prin urmare, amploarea îmbolnăvirii recifelor de corali ar putea să atingă un record absolut de când se fac monitorizările.

Derek Manzello, coordonator program „Coral Reef Watch”: Peste 54% dintre zonele de recif de pe glob au suferit, în ultimul an, un stres termic ce provoacă albirea. Iar această cifră crește cu aproximativ 1% pe săptămână. Recordul anterior a fost de 56% din toate zonele de recif care au suferit stres termic de albire. Este vorba de cel de-al treilea eveniment global de albire a coralilor, care a avut loc între 2014 și 2017. Prin urmare, există probabilitatea ca fenomenul din acest an să devină, în următoarele două săptămâni, mai extins din punct de vedere geografic decât cel anterior.

Coralii ar putea muri în masă

În cazul în care temperatura apei oceanelor nu va reveni la normal, coralii ar putea muri în masă. Degradarea recifelor va atrage și un colaps al speciilor acvatice care depind de corali.

Fenomenul de albire a coralilor din acest an a afectat deja 53 de state și teritorii și este al patrulea de acest fel înregistrat în ultimele trei decenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE