Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Record istoric pentru deșeurile electronice. Un raport alarmant prevede că ratele de colectare și reciclare vor scădea la 20% în 2030

Deșeurile provenite din produse electrice și electronice au atins un nivel record, iar acum reprezintă o problemă uriașă. De la telefoane mobile vechi, la frigidere stricate sau țigări electronice, deșeurile electronice au ajuns acum să crească, la nivel mondial, de cinci ori mai repede decât ratele de reciclare.

Astfel, această situație aduce cu sine o serie de probleme de sănătate, mediu și climă, potrivit unei noi analize făcute de ONU.

ONU: Record istoric pentru deșeurile electronice

Cifrele sunt considerate "de-a dreptul uluitoare". De exemplu, în 2022, lumea a generat 62 de milioane de tone metrice de deșeuri electronice, după cum arată studiul publicat în Monitorul Global al deșeurilor electronice, din cadrul Organziației Națiunilor Unite, apărut pe 20 martie. Cu alte cuvinte, aceste deșeuri ar putea umple mai mult de 1,5 milioane de camioane de 40 de tone metrice, care, dacă sunt plasate bară-la-bară, ar putea forma o distanță suficient de mare pentru a înconjura Pământul pe la ecuator.

  • Deșeurile electronice reprezintă termenul general pentru orice produs aruncat care dispune de un cablu pentru conectarea la priză sau o baterie și care conține adesea substanțe toxice și periculoase, cum ar fi mercurul și plumbul.

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai dependentă de produse electronice și pe măsură ce cantități tot mai mari sunt vândute mai ales în țările în curs de dezvoltare, acest flux de deșeuri periculoase este în plină expansiune. Conform raportului menționat, deșeurile electronice la nivel mondial, în 2022, au crescut cu 82% față de 2010 și sunt pe cale se extindă cu încă 32%, pentru a ajunge la 82 de milioane de tone în 2030.

În acest context, capacitățile de reciclare nu pot ține pasul.

Mai puțin de un sfert din deșeurile electronice (22,3%) produse în 2022 au fost colectate și reciclate, dacă ținem cont de documentele existente, potrivit raportului respectiv. În plus, începând cu 2010, creșterea deșeurilor electronice a depășit de cinci ori creșterea colectării și reciclării oficiale. Asta pentru că cele mai multe deșeuri electronice ajung la gropile de gunoi sau parțial în sistemele informale de reciclare, unde riscurile de poluare și efectele nocive asupra sănătății sunt mari.

Micile dispozitive electronice, cum ar fi jucăriile, aspiratoarele și țigările electronice, au avut rate de reciclare deosebit de scăzute, de aproximativ 12%, în ciuda faptului că reprezintă aproximativ o treime din toate deșeurile electronice, după cum arată raportul.

Ratele de reciclare au cunoscut o amploare mai mare pentru echipamente mai mari, cum ar fi unitățile de aer condiționat sau televizoarele, care cauzează mai multe probleme de sănătate asociate.

Companiile de produse electrocasnice și electrice nu mai fac produse rezistente

Pe măsură ce diferența dintre generarea deșeurilor electronice și capacitatea de reciclare continuă să crească, "rata de reciclare ar putea scădea mult în următorii câțiva ani", a declarat, pentru CNN, Vanessa Gray, expert în deșeuri electronice, la Uniunea Internațională de Telecomunicații. Ea este și autor al acestui raport, care prevede că ratele de colectare și reciclare vor scădea la 20% în 2030.

Concluziile acestui studiu arată că producătorii au "o lipsă de responsabilitate", prin faptul că nu își asumă efectiv responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă cu produsele lor la sfârșitul vieții acestora, a declarat Jim Puckett, fondatorul și directorul executiv al Basel Action Network, un grup de supraveghere a deșeurilor electronice. El a calificat concluziile raportului drept sumbre și susține că producătorii de echipamente și produse electrice și electronice ar trebui cumva să fie constrânși să facă produse mai rezistente "și nu doar să proiecteze produse pentru a fi date la gunoi repede, în speranța că ne vor putea vinde altele noi cât mai curând posibil".

Pe lângă faptul că reprezintă o problemă de mediu, deșeurile electronice sunt și o problemă climatică. Dispozitivele electronice necesită materii prime, inclusiv metale din pământuri rare, care sunt extrase și procesate printr-un proces extrem de consumator de energie, alimentat în principal cu combustibili fosili. Pe măsură ce cererea crește, iar oamenii sunt nevoiți să-și înlocuiască dispozitivele mai des, impactul asupra climei este în creștere.

Gestionarea și eliminarea adecvată a deșeurilor electronice reduc poluarea globală cu carbon, după cum arată raportul, prin recuperarea metalelor și reducerea nevoii de a extrage noi materii prime. În 2022, prin reciclarea metalelor din deșeurile electronice, în loc să fie extrase noi materii prime, s-au "scutit" aproximativ 52 de milioane de tone metrice de emisii care duc la încălzirea planetei, potrivit raportului.

O mai bună gestionare a deșeurilor electronice, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat, care emit agenți frigorifici precum clorofluorocarburile, adică gaze cu puternic efect de seră, poate reduce impactul asupra climei în ceea ce privește aceste deșeuri. În 2022, metale în valoare de aproximativ 91 de miliarde de dolari au fost încorporate în deșeurile electronice. Din această sumă, 15 miliarde de dolari reprezintă aurul extras, așa cum arată raportul.

În ciuda preocupării tot mai mari la nivel mondial cu privire la deșeurile electronice, doar 81 de state aveau politici privind deșeurile electronice, în 2023, potrivit raportului, inclusiv țările Uniunii Europene și India. În SUA, care se numără printre țările cu cele mai mari generatoare de deșeuri electronice, nu există nicio lege la nivel național care să impună reciclarea electronicelor, deși unele state, inclusiv Washington DC, și-au implementat propriile reglementări privind deșeurile electronice.

Însă chiar și acolo unde există legislație privind deșeurile electronice, aplicarea legii "rămâne o adevărată provocare la nivel global", după cum au precizat autorii raportului.

Una dintre cele mai bune modalități de a începe să abordăm criza deșeurilor electronice este ca țările bogate să nu mai "predea" deșeuri electronice în țările care nu au capacitatea de a le gestiona, după cum spune unul dintre autorii studiului.

În țările cu venituri mici și medii, deșeurile electronice - o mare parte din ele este importată din țările bogate - sunt adesea gestionate de sisteme de reciclare informale și nereglementate, iar asta cauzează poluare și efecte grave asupra sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE