Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda și Italia încearcă să împiedice restricțiile privind ambalajele de unică folosință

Finlanda și Italia au solicitat guvernelor care pregătesc poziții privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) să se opună restricțiilor severe privind ambalajele de unică folosință, împreună cu obiectivele propuse pentru reutilizare.

Cele două țări solicită în document eliminarea obiectivelor de reutilizare și anularea tuturor restricțiilor privind ambalajele de unică folosință.

Concret, Finlanda și Italia doresc ca la Consiliul de Mediu de săptămâna viitoare (18 decembrie) de la Bruxelles, unde miniștrii UE se așteaptă să încheie negocierile politice privind PPWR, să evite restricțiile privind ambalajele de unică folosință, în special pentru alimente și băuturi, un apel în conformitate cu decizia Parlamentului European de a atenua dispoziția privind restricțiile privind ambalajele de unică folosință.

Documentul comun distribuit de Finlanda și Italia atacă, de asemenea, restricțiile de piață propuse în legătură cu anumite formate de ambalaje, invocând un "impact foarte puternic" asupra sectoarelor agroalimentar și hotelier.

Potrivit semnatarilor, viitoarea lege ar trebui să "lase posibilitatea de a alege" alternativele de ambalare care oferă cel mai bun rezultat global de mediu, în conformitate cu o evaluare a ciclului de viață.

Finlanda și Italia susțin, de asemenea, că obiectivele de reutilizare și reumplere ar trebui luate în considerare "numai pentru produsele în cazul în care reutilizarea și reumplerea sunt fezabile din punct de vedere tehnic și practic".

Cei doi au criticat, de asemenea, obiectivele obligatorii de reutilizare, în special pentru alimente și băuturi, afirmând că impactul acestora nu a fost evaluat în mod corespunzător, susținând în același timp că ar putea duce la probleme de siguranță alimentară.

Cele două țări solicită derogări de la obiectivele de reutilizare atunci când se poate dovedi că acestea nu oferă cel mai bun rezultat de mediu. În plus, ele doresc ca Consiliul să permită țărilor UE cu rate ridicate de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să renunțe la practicile de reutilizare. Același lucru este valabil și pentru statele membre cu rate ridicate de reciclare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE