Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bijuterii unicat, din piese de calculator. Doi pasionați de artă creează bijuterii din electronicele care ar urma să fie aruncate la gunoi

Acolo unde ceilalți văd gunoi, ei văd posibilitatea de a crea artă. Dana și Andy, doi prieteni din Cluj-Napoca, creează bijuterii unicate din plăcile de bază de la calculatoare. Colaborează cu centre de reciclare și obiectivul lor este să arate că fiecare lucru poate avea mai multe vieți.

Dana a studiat business și Andy este pasionat de artă. Se cunosc din liceu și de-a lungul timpului le-a venit ideea să pornească o afacere care contribuie la salvarea mediului.

Dana Rusu: Primul produs a fost un inel din cupru, pentru că este un material foarte maleabil și se putea juca cu el mai ușor și așa a început povestea, practic, de la un inel făcut din cupru cu o placă de circuit încorporată în el.

Plăcile sunt curățate, segmentate pe diverse dimensiuni, iar de aici prind contur accesoriile.

Andy Ailenei: Am tăiat o bucată ca mai apoi să o pot rotunji și urmează să devină practic o pereche de butoni.

Andy a încercat să experimenteze și cu alte lucruri care erau gata să fie aruncate la gunoi

L-au inspirat obiectivele unor aparate foto vechi și nefuncționale rămase de la un atelier foto care a dat faliment. Din acestea a reușit să creeze niște măști.

Andy Ailenei: Încercăm să ne mai jucăm și cu alte materiale, încă nu am mers foarte mult în sfera aia și am experimentat mai mult cu materialul acesta pentru că este cam cel mai greu de reciclat și ne-a luat foarte mult timp să ne dăm seama cum. Astea sunt circuite pe care le-am primit de la un centru de reciclare, ne-au dat o comandă să le facem pentru partenerii lor și aveam nevoie de vreo 15 plăci și am ajuns să ne trimită un palet de plăci.

De curând, afacerea a împlinit trei ani. Plănuiesc să creeze și obiecte de design de mari dimensiuni din electronice. Potrivit datelor oficiale, țara noastră are o rată de 25% a reciclării deșeurilor electrice și electronice. Ne situăm cu mult sub Croația: 81% sau Estonia, cu 70%. Chiar și bulgarii au o rată de reciclare aproape triplă față de România.

De anul acesta, Comisia Europeană a adoptat o nouă propunere în Pactul Verde prin care consumatorii se pot întoarce în magazin să își repare obiectul electronic cumpărat, în loc să-l arunce. Consumatorii care aleg să înlocuiască un produs, în loc să-l repare, pierd în total aproximativ 12 miliarde de euro pe an, arată datele europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE