Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pokémon x Van Gogh – colaborarea menită să îi încurajeze pe oameni să (re)descopere arta

Pikachu într-o pălărie de pâslă gri, Snorlax și Munchlax lenevind în dormitorul lui Van Gogh, Sunflora ieșind dintr-un buchet de floarea-soarelui - Muzeul Van Gogh din Amsterdam are o colaborare neașteptată, dar adorabilă, pentru cea de-a 50-a aniversare.

Colaborarea Vincent van Gogh x Pokémon a inserat unele dintre cele mai îndrăgite personaje din franciza Pokémon în unele dintre cele mai faimoase picturi ale artistului olandez.

Expuse într-o mică expoziție la Muzeul Van Gogh până pe 7 ianuarie, noile lucrări - pictate de ilustratorii care s-au ocupat de Pokémon - sunt menite să încurajeze un nou public să descopere operele lui Vincent van Gogh, potrivit Euronews Culture.

Muzeul a creat un joc numit "Aventura Pokémon", o simplă vânătoare de comori în care vizitatorii cu vârsta de peste 6 ani pot explora muzeul, învățând pe parcurs poveștile din spatele capodoperelor lui Van Gogh.

După ce au terminat jocul, vizitatorii au primit o carte promoțională în ediție limitată cu "Pikachu cu pălărie din fetru gri".

O asociere neașteptată

La prima vedere, colaborarea Van Gogh x Pokémon pare destul de întâmplătoare.

Van Gogh este unul dintre cei mai faimoși artiști din istorie, care s-a luptat cu boala mintală în cea mai mare parte a vieții sale și și-a transpus trăirile pe pânză într-un stil unic.

Unul dintre cei mai prolifici autoportretiști din toate timpurile, el nu a fost interesat în mod deosebit să portretizeze animale în lucrările sale. În schimb, s-a concentrat mai ales pe naturi statice, peisaje și pe el însuși.

Pokémon a devenit un fenomen cultural în anii 1990, când jocul video japonez și jocul de cărți de colecție (TCG) despre adorabilii "monștri de buzunar" au luat cu asalt lumea, ducând la nenumărate ramificații, filme, emisiuni TV și la o mulțime de produse de colecție.

Ce ar putea avea în comun cele două?

Atât Van Gogh, cât și Pokémon sunt asociate cu obiecte de colecție cu prețuri exagerate - cea mai scumpă carte Pokémon, un Pikachu Illustrator, a fost vândută pentru aproape 5 milioane de euro în 2021; în timp ce cea mai scumpă pictură a lui Van Gogh, "Portretul doctorului Paul Gachet", a fost cumpărată la licitație pentru 78,6 milioane de euro în 1990, echivalentul a peste 170 milioane de euro în prezent.

Muzeul Van Gogh spune că această colaborare cu Pokémon a fost inspirată de aprecierea artistului pentru arta japoneză.

"Vincent van Gogh a admirat foarte mult tipăriturile japoneze", potrivit unei declarații de pe site-ul muzeului. "Folosirea planurilor plate de culori puternice, subiectele cotidiene și atenția la detalii din natură l-au inspirat".

Deasupra expoziției, un citat dintr-o scrisoare pe care Vincent i-a scris-o fratelui său Theo spune "Nu am putea studia arta japoneză, mi se pare, fără să devenim mult mai fericiți și mai veseli."

Oamenii s-au bătut pe suvenire

Expoziția a fost umbrită de o goană frenetică pentru a cumpăra toate produsele legate de colaborare în ziua deschiderii expoziției. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat hoarde de oameni care luau cu brațele pline de printuri, cărți, tricouri și plușuri într-o scenă asemănătoare cu cele de Black Friday. Întreaga colecție s-a vândut în 24 de ore.

Utilizatorii rețelelor de socializare i-au acuzat pe cei care au cumpărat bilete că au distrus expoziția, cumpărând mai multe produse din magazinul de cadouri pentru a revinde marfa la suprapreț. Multe dintre cărțile promoționale Pikachu au fost deja listate pe site-urile de revânzare pentru câteva sute de euro.

Pokémon a prezentat scuze pe X, spunând că "lucrăm în mod activ la modalități de a oferi mai multe cărți promoționale <Pikachu cu pălărie din fetru gri> pentru fanii care fac cumpărături la Pokémon Center în viitor".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE