Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slovacia transformă resturile de țigări în asfalt pentru șosele

Doar o treime din resturile celor 18 miliarde de țigări fumate în întreaga lume zilnic ajung într-un coș de gunoi sau la reciclare.

Bratislava lansează o nouă modalitate de recilclare a mucurilor de țigară. Compania care gestionează deșeurile municipale din capitala Slovaciei a anunțat un nou program pentru colectarea și reutilizarea țigărilor aruncate în 2024.

Containere speciale pentru reciclare

În timpul târgurilor de Crăciun din oraș, compania a testat containere speciale concepute pentru a colecta atât filtrele de țigări standard, cât și cele găsite în dispozitivele moderne de tutun încălzit, cum ar fi vape-urile.

Municipalitatea intenționează ca resturile de țigări strânse să fie folosit pentru a creea asfalt pentru drumuri. Autoritățile speră că acest lucru va contribui la curățenia străzilor și la o reutilizare practică a deșeurilor, scrie Euronews.com.

Vor fi amplasate containere speciale pentru reciclarea resturilor de țigări la evenimentele publice din oraș. Premiera globală este că aceste resturi vor fi transformate în asfalt pentru șosele.

”Dacă vizitatorii unui festival, eveniment sportiv, piață sau alt eveniment urban aruncă mucuri de țigară într-un recipient special, ei vor contribui nu numai la un mediu mai curat, ci și la recuperarea materială a acestui tip de deșeuri”, spune Martina Čechová, manager de economie circulară la OLO.

Resturile de țigări vor fi transformate în fibre speciale

Resturile de țigări vor fi transformate în fibre speciale care pot fi folosite apoi într-un amestec pentru prepararea asfaltului.

Reciclarea resturilor de țigări ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra planetei. Aceste resturi aruncate pe pământ eliberează substanțe toxice care pot contamina apa, solul și ecosistemele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE