Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, groapa de gunoi a Europei. Mii de tone de deșeuri din Occident sunt trimise la noi

România e pe cale să devină groapa de gunoi a Europei. Țări din Occident trimit mii de tone de gunoi la noi, în ciuda faptului că importul de deșeuri care nu mai pot fi reciclate este interzis, spun autoritățile române.

Afacerea, chiar dacă e una riscantă, este una extrem de profitabilă: distrugerea unei tone de deșeuri este și de zece ori mai ieftină în România. În 2023, au fost oprite de două ori mai multe deșeuri la graniță comparativ cu 2022.

De unde vin majoritatea deșeurilor

Cele mai multe deșeuri sunt aduse ilegal în România din Italia, Germania și Marea Britanie.

Raul Pop, asociația ECOTECA: "România e o destinație pentru deșeurile care vin aici să fie chipurile reciclate sau chipurile ca produse second-hand, tocmai din cauză că cei care vor să le trimită în România sau în afara țărilor beneficiază de această lipsă de control."

Traficanții de deșeuri riscă pedeapsa cu închisoarea, dar afacerea este una rentabilă, spun inclusiv comisarii gărzii de mediu. Costul de eliminare a deșeurilor în țările din Vest este și de zece ori mai mare ca în România.

Cea mai mare rețea care importa deșeuri la noi în țară a fost anihilată în octombrie. DIICOT a monitorizat timp de cinci luni activitatea a 80 de persoane care au adus în țară 57 de tiruri burdușite cu deșeuri care nu puteau fi reciclate.

Traficanții apelau la "brokeri de deșeuri" adică acele persoane care nu intră în contact cu marfa, dar care asigură intermedierea. Cei care se expun în aceste afaceri sunt transporatorii, pentru că trebuie să dea explicații, la graniță:

Andrei Corlan, comisar general, director Garda de Mediu: "Nu avem voie să aducem deșeuri în vederea eliminării, e infracțiune. În momentul în care sunt transporturi care încearcă să pătrundă și nu dispun de documente de transport sau dacă încărcătura nu corespunde cu documentele, dacă vedem în document că avem deșeuri din PET și noi deschidem și constatăm că de fapt mai sunt și textile și o bucată de mobile, deșeuri din tratarea altor deșeuri, nu putem lăsa să ajungă la noi în țară."

În 2023, sute de tiruri încărcate cu gunoi de care ar fi vrut să scape alte țări europene au făcut cale întoarsă, iar șoferii care le-au adus sunt acum cercetați penal.

Poliția de Frontieră și Garda de Mediu au capturat în total 6.000 de tone de deșeuri în 2023: haine, sticlă, plastic, carton, electrocasnice, acumulatori sau componente auto. Experții de mediu spun că deșeurile care trec neobservate la graniță poluează România.

Raul Pop, asociația ECOTECA: "E vorba de niște probleme de mediu imediate, poluare pur și simplu: deșeuri descompuse în pădure, polueaza solul și apa și au și alte efecte secundare. Umplu spațiu la groapa de gunoi pe care trenuie să-l folosim doar pentru deșeurile noastre și să construim și alte spații pentru deșeurile altora."

În majoritatea cazurilor, deșeurile aduse din Vest sunt trecute în acte drept marfă second-hand. Pentru a reduce fenomenul, autoritățile spun că vor înăspri legislația care reglementează importul acestor mărfuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE