Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țigările electronice ar putea fi interzise în baruri și cluburi. EVALI, boala specifică monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății

Folosirea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat tutun ar putea fi interzisă în spațiile închise. Barurile, cafenelele, cluburile sau restaurantele riscă să fie închise dacă vor permite folosirea acestor noi dispozitive în propriile spații.

Măsura, aplicabilă în momentul de față pentru consumul de țigări clasice, ar putea fi extinsă dacă un nou proiect de lege, depus și susținut de un grup de parlamentari liberali, va trece de Parlament în viitoarea sesiune de primăvară.

Țigările electronice ar putea fi interzise în baruri și cluburi

De sorginte liberală, noul proiect de lege pornește de la o realitate îngrijorătoare. La nivel european, nu doar în țara noastră, comercializarea și consumul de tutun încălzit au crescut rapid ca alternativă la fumatul clasic de țigări. Și mai ales în rândurile adolescenților și tinerilor, mult mai ușor de atras de campaniile de promovare ale producătorilor de profil.

Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta: "În ultimele luni, medicii din Nasta au mers în școli și au promovat nevoia de renunțare la acest tip de dispozitive - și nu numai - de a nu deveni fumători siguri tineri care au 12-14 ani. 70% din ei declară că stau în casă cu un fumător, că este foarte facil și foarte tentant să-și cumpere acest tip de dispozitive.

Dacă la nivel politic nu se iau măsuri pentru a interzice vânzarea acestor dispozitive către tineri, nu putem să ne așteptăm ca sănătatea acestor copii, care, ca adulți, vor ajunge dependenți de un produs toxic, să fie bună.

M-aș întoarce la ceea ce spune OMS, care atrage atenția asupra unei boli pe care OMS o și monitorizează la nivel internațional, EVALI, o boală acută pe care o întâlnim în special la tineri și adolescenți care, utilizând aceste dispozitive, pot ajunge în spital, cu insuficiență respiratorie acută și cu o stare de rău care este în corelație directă cu utilizarea acestor dispozitive."

Țigările electronice dăunează grav sănătății

Inițiatorii acestui proiect invocă studii recente care demonstrează pericolul grav de sănătate la care se expun consumatorii prin folosirea acestor dispozitive electronice pentru tutun. Tocmai din această cauză, proiectul propune atât interzicerea vânzarii ţigărilor electronice tinerilor cu vârsta sub 18 ani, cât și extinderea interdicțiilor aplicate deja în cazul fumatului clasic.

Restricțiile noi vin cu amenzi de până la 15.000 de lei și chiar cu măsuri de suspendare și de închidere a activității pentru firmele care nu vor respecta aceste reguli și vor permite în continuare fumatul cu aceste dispozitive în interiorul spațiilor pe care le dețin.

În ultima perioadă, Organizația Mondială a Sănătății a criticat în repetate rânduri marketingul agresiv folosit de către companiile internaționale de profil. Și a făcut un nou apel către statele membre să ia măsuri de control al consumului de tutun electronic şi în cazul dispozitivelor de vapat.

Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: "Este, în fapt, o capcană. Copiii sunt atrași la vârste foarte fragede – 10,11, 12 ani – să vapeze și să folosească țigaretele electronice, pentru că ei cred că sunt cool, pentru că vin în culori diferite, arome diferite. După aceea, ei sunt captivi pe viață. Cei mai mulți trec la fumatul țigărilor clasice. Tigările electronice și cele de vaping sunt de asemenea dăunătoare. Indiferent că este țigaretă electronică, e-țigaretă sau vaping, toate trebuie reglementate."

În România există mai multe inițiative legislative care interzic vânzarea acestora către minori, dar sunt blocate de luni bune în procedură parlamentară. Și nici acest proiect nu este bine primit de decidenții politici.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "Specialiștii în sănătate au admis faptul că aceste vapori sau aceste substanțe degajate prin încălzirea tutunului sunt, într-o egală măsură, asemănători ca și efecte dăunătoare cu fumul de țigară tradițională. Deocamdată nu susținem acest proiect legislativ ca fiind prioritar pentru PNL."

Dan Moșteanu, purtător de cuvânt USR: "Tutunul omoară încet și cred că orice măsură care descurajează consumul de tutun este bună pentru populație, pentru viitorul copiilor noștri".

VEZI GALERIA
4 imagini

Țigările electronice, între interdicții și nereglementare la nivel mondial

La nivel international, potrivit datelor OMS, doar 34 de țări au interzis vânzarea țigărilor electronice. Franța a anunțat interzicerea fumatului inclusiv pe plaje, urmând astfel exemplul Mexicului, care a interzis complet fumatul în toate locurile publice, inclusiv în hoteluri și pe plaje.

La polul opus, 88 de țări nu au stabilită măcar o vârstă minimă reglementată pentru ca aceste produse să poată fi cumpărate, iar 74 de țări nu au nicio reglementare în vigoare pentru aceste produse dăunătoare.

Sursa: OMS

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE