Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință au descoperit noi antibiotice pentru bacteriile rezistente la medicamente, folosind inteligența artificială

O nouă clasă de antibiotice pentru bacteriile Staphylococcus aureus (MRSA) rezistente la medicamente a fost descoperită, în ultimii 60 de ani, folosindu-se inteligența artificială (IA).

Oamenii de știință au observat un nou compus care poate ucide o bacterie rezistentă la medicamente, notează Euronews.com.

Un nou compus pentru a combate rezistența la antibiotic

Rezultatele au fost publicate astăzi în revista Nature, fiind vorba despre o lucrare la care a lucrat o echipă de 21 de cercetători.

Specialiștii au folosit un model bazat pe inteligența artificială pentru a prezice eficiența, dar și nivelul de toxicitate al noului compus.

În acest caz, cercetătorii s-au concentrat pe Staphylococcus aureus rezistent la antibioticul meticilină.

Infecțiile cu MRSA pot varia de la simptome ușoare până la agravarea lor, cum ar fi pneumonia sau infecții ale sângelui.

Aproape 150.000 de infecții cu MRSA apar în fiecare an în Uniunea Europeană și cel puțin 35.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Echipa de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a pregătit un model de învățare, folosind seturi de date extinse.

Aproximativ 39.000 de compuși au fost evaluați pentru activitatea lor antibiotică împotriva MRSA. Ulterior, atât rezultatele, cât și detaliile privind structurile chimice ale compușilor au fost introduse în modelul de învățare extinsă.

Ulterior, cercetătorii au cumpărat în jur de 280 dintre acești compuși și au efectuat teste împotriva MRSA într-un laborator. 

În experimentele pe doi cobai - unul pentru infecția cutanată cu MRSA și altul pentru infecția sistemică cu MRSA - fiecare dintre acești compuși a redus răspândirea bacteriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE