Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O tânără dintr-un centru de plasament din județul Brașov a ajuns la spital cu arsuri grave pe corp. Reacția Ministerului Familiei

O tânără de 19 ani, de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet, a ajuns la spital cu arsuri grave pe corp. Ministrul Familiei, Natalia Intotero condamnă cu fermitate orice formă de neglijență abuz sau violență în cazul copiilor instituționalizați.

Natalia Intotero a scris pe pagina sa de Facebook că este șocant cazul de la Centrul de plasament din Brădet. Ministrul s-a autosesizat la aflarea cazului tinerei instituționalizate, adusă acum 2 zile la spital, după ce pe corpul ei au fost constate arsuri grave: pe față, gât și spate.

Cazul a ajuns în atenția autorităților, după ce a fost semnalat de către o asociație din Brașov.

Fata este acum internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, iar starea sa este stabilă.

Ministerul Familiei a cerut demararea unei anchete din partea tuturor instituțiilor abilitate și a cerut să se trimită de urgență Corpul de Control al Protecției Copilului la centrul de la Brădet.

”Condamn cu fermitate orice formă de neglijență, abuz sau violență în cazul copiilor instituționalizați.

Este șocant cazul de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet.

M-am autosesizat la aflarea cazului tinerei de 19 ani instituționalizate, adusă acum două zile la spital după ce pe corpul ei au fost constatate arsuri grave pe față, gât și spate. Cazul mi-a fost adus la cunoștință de către Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM), un ONG local căruia îi mulțumesc pentru încredere.

Sunt indignată că, în România anului 2023, există atâta lipsă de umanitate față de acești copii.

Am ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, am vizitat-o pe pacienta în cauză, constatând că starea ei de sănătate fusese grav afectată. M-am deplasat la centrul din Brădet alături de prefectul județului Brașov, domnul Mihai Cătălin Văsii, și am avut discuții atât cu angajații, cât și cu tinerii instituționalizați. I-am cerut domnului prefect demararea unei anchete din partea tuturor instituțiilor abilitate.

Adevărul trebuie să iasă la iveală și vinovații să plătească!

De asemenea, solicit ANPDC, d-nei Elena Tudor, să trimită de urgență corpul de control al instituției la fața locului”, a scris Natalia Intotero, pe pagina sa de Facebook.

A fost demarată o anchetă

”Este în desfășurare atât o anchetă administrativă a DGASPC, cât și o anchetă penală, deschisă de către organele de poliție care au fost sesizate și cu celeritate, încă din ziua în care au fost sesizate, au acționat la Brădet.

Există o suspiciune de neglijență în serviciu. Am avut discuții și cu personalul de acolo. Discutăm despre un caz complicat din toate punctele de vedere”, spune Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Natalia Intotero: Nu există zile libere și zile de așteptare pentru asemenea cazuri

”Tânăra a fost mutată de pe secția de interne, pe secția de chirurgie și departamentul persoanelor care au suferit probleme de sănătate, în urma unor arsuri.

Sper ca într-un timp cât mai scurt să avem un raport și cei care sunt vinovați să plătească, pentru că e inadmisibil ca un copil să treacă prin ceea ce a trecut și trece tânăra în cauză.

Decizia de sancțiune revine Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Brașov și a Consiliului Județean, în subordinea căruia se află DGASPC Brașov.

Nu sunt de tolerat astfel de cazuri. Sper ca cei care muncesc în acest domeniu să înțeleagă, încă o dată, că este decizia lor de a avea un astfel de loc de muncă. Nu e o activitate ușoară. Dar trebuie să fie foarte atenți, în special pe zona copiilor instituționalizați, cu probleme de sănătate, cum e acest caz, copil care nu și-a putut exprima durerea verbal, având în vedere problemele de sănătate cu care se confruntă.

Sper ca în cursul acestei săptămâni să avem deja primele concluzii, pentru că vorbim de sănătatea și siguranța unei tinere și nu poate fi vorba de așteptare. Nu există zile libere și zile de așteptare pentru asemenea cazuri”, a mai spus ministrul.

Alte controale anunțate la nivel național

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a spus la Euronews România că va face controale la mai multe astfel de centre din toată țara.

Natalia Intotero, ministrul Familiei: ”Categoric voi face acest lucru, și nu doar acolo unde au fost semnalate probleme, ci și unde nu sunt semnalate, pentru că îmi doresc să stau la discuții cu angajații din domeniu și să aflu de la ei și de la beneficiari, copii, tineri, dacă totul e în regulă. Acest lucru îl voi continua, nu doar când suntem sesizați.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE