Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă cu medicul care înjură pacienta și refuză să o trateze și ce a relevat ancheta de la spitalul Urziceni

În doar câteva zile, spitalul din Urziceni s-a remarcat prin niște cazuri considerate scandaloase și chiar șocante, care au fost scoase la iveală în presă. Într-o zingură zi, o femeie gravidă a născut pe trotuarul din curtea spitalului, iar cu câteva ore mai devreme, un pacient a murit după ce fusese consultat și i s-a permis să plece acasă.

Un alt caz revoltător, care a avut loc cu un an în urmă, surprinde o doctoriță care a jignit, a înjurat și a refuzat să trateze o pacientă cardiacă, iar discuția a fost înregistrată.

Între timp, au fost începute anchete pentru primele două cazuri, iar președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a explicat ce se poate întâmpla după ce a apărut raportul.

Concluzii după raportul DSP de la spitalul din Urziceni

"Am citit de mai multe ori acest raport, ca să-l înțeleg. Acest raport aduce câteva elemente foarte importante. În primul rând, demonstrează implicarea unui medic. A existat un diagnostic și o parafă, deci există argumente suficiente pentru noi, ca organizație profesională, să ne autosesizăm și să declanșăm o anchetă disciplinară.

Un al doilea element pe care îl aduce raportul este că DSP afirmă că această unitate sanitară nu îndeplinește condițiile pentru realizarea unui act medical de calitate. E o concluzie foarte clară, argumentele sunt foarte bine expuse. Noi am afirmat chiar din primele clipe că această unitate sanitară nu cred că poate să fie numită spital și aceeași concluzie o aduce o instituție a statului român, DSP.

Medicul care a pus parafa pe diagnostic este anchetat disciplinar. Asistenta nu intră. Noi suntem Colegiul Medicilor, deci asistenta nu intră în domeniul nostru de responsabilitate. Colegiul Medicilor Ialomița va declanșa o anchetă disciplinară, va avea o concluzie, care probabil va fi atacată și ancheta va ajunge la nivelul Comisiei Superioare de Disciplină, care este a doua instanță. Retragerea dreptului de liberă practică (n.r.: aceasta este cea mai drastică sancțiune).

E foarte greu să comentez atitudinea doamnei asistente, nu știu dacă avea ceva de făcut în plus, dar cu certitudine, acolo trebuia să fie un medic, dânsa trebuia să cheme medicul și el avea datoria să facă un consult", a spus Daniel Coriu, la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care Contează.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a spus și el punctul de vedere, după ce a aflat ce scrie în raport.

"Pare să fie o confuzie în mintea tuturor decidenților locali sau cel puțin în spusele lor vis-a-vis de secția de obstetrică-ginecologie de acolo. Există ca structură a spitalului, aprobată de Direcția de Sănătate Publică. Acolo există doi medici, dar de fapt există unul singur. De gardă ar fi fost un medic, dar de fapt ar fi fost doi. Un spital care avea doi medici de gardă, două asistente, practic, a dat greș în a ajuta, la modul cel mai de bază, doi pacienți în aceeași zi. Aflăm că medicul care era de gardă de fapt își declină competențele pentru o chestiune nu extrem de complicată, ajutorarea unei gravide.

Ce m-a mai frapat este timpul, dacă ne uităm la momentul în care a intrat în camera de primiri urgențe, la 5:21 dimineață, iar la 5:30 deja năștea. Nu îmi este foarte clar cât de eficientă a fost doamna asistentă în a da afară femeia din spital. Dacă la 5.21 intră în spital, cum poate ca la 5.30 să fie deja afară și să nască deja. Când a fost consultată, când măcar a stat un minut de vorbă cu ea cineva sau cu familia ei?", a precizat Vlad Voiculescu, pentru Euronews.

Vlad Voiculescu: "Și medicii pot avea probleme de sănătate mintală"

Cazul doctoriței care țipă, jignește și înjură o pacientă ar putea să fie și el investigat, chiar dacă evenimentele au avut loc în urmă cu un an. Este vorba despre doctorița Mariana Asmarandei, care s-a mutat, între timp, la o altă unitate medicală. Ea era medic internist tot la spitalul din Urziceni și lucra în baza unui contract de colaborare, pentru a acoperi turele de gardă.

"În primul rând, trebuie să spunem că această atitudine este inacceptabilă. Dacă acest dialog s-a întâmplat, este de neacceptat. Noi suntem datori cu o minimă empatie. Poate nu toți suntem născuți să avem acest dar, însă ar trebui cumva să învățăm, să ne asumăm această bună comunicare cu pacientul.

De fapt, acesta este secretul succesului în actul medical, buna comunicare cu pacientul, să-ți apropii pacientul. Ce trebuia să se întâmple? Dacă conducerea știa, trebuia să aibă loc o anchetă disciplinară, administrativă care să se formeze local, iar dacă pacienta sau familia considera că este cazul, putea să facă o reclamație către Colegiul Medicilor Ialomița. Aceasta este prima etapă. Colegiul Medicilor poate să dea o sancțiune", a explicat Daniel Coriu.

Vlad Voiculescu susține că problemele sunt mult mai grave și mai diverse în ceea ce privește această disciplină a medicilor. Fostul ministru al Sănătății a dat exemple concrete surprinzătoare.

"Și medicii sunt oameni și atunci unii pot avea probleme, inclusiv de sănătate mintală, într-un moment sau altul al vieții. Sigur că asta nu scuză un comportament a unei persoane. Ce ar trebui să existe și din păcate nu există în foarte multe lucruri, este o atenție a instituțiilor care sunt datoare în primul rând față de pacienți.

Aș mai da exemple de comportamente de medici care se laudă cu premiere intergalactice și de fapt nu este niciun protocol și unii medici chiar nu-și fac treaba scapă cu asta și merg mai departe. Aproape în fiecare unitate medicală ai medici care nu văd pacienți, care aproape nu trec pe la spital, care se comportă față de propriii colegi, nu neapărat de pacienți, în moduri complet rușinoase. Lucrurile astea nu ar trebui să se mai întâmple.

Dar sunt reguli de bun simț și reguli scrise care trebuie puse în practică de unitatea medicală și apoi mai sus, până la Minister. Asta se poate face într-un sistem care nu mai este plin de pile și care nu mai este clientelar, în care nu poate să spună cineva că se înțelege bine cu managerul sau cu primarul și că poate să facă orice, poate să nici nu vină la serviciu. Sunt foarte mulți medici care nu vin la serviciu decât pentru o oră, două pe zi.

Există asta în România, chiar în capitală și în alte orașe. Există medici care nu văd pacienți și toată munca este pe umerii altora. Nu e chiar o excepție la nivel național. Asistente care nu deranjează medicul și sunt gărzi foarte grele în țara asta și sunt gărzi foarte ușoare. Și toate sunt plătite la fel sau mai mult sau mai puțin la fel. E un lucru comun că medicul nu este deranjat și că lasă parafa. Gărzile sunt bine plătite, un medic ar trebui să fie capabil să diagnosticheze ce se întâmplă cu o femeie care tocmai se pregătește să nască și să-i dea măcar primul ajutor.

Poți să spui că nu te pricepi, poți să spui că apelezi la un coleg, că ești foarte ocupat și că pacienții trebuie să aibă răbdare, asta se întâmplă în multe țări din Europa", a explicat Vlad Voiculescu.

Studiu al Colegiului Medicilor: 36% dintre medici suferă de burn-out grav și foarte grav

"Eu nu aș generaliza, nu aș spune că este o situație sistemică. Dar un studiu efectuat de noi demonstrează că 36% dintre medici sunt în burn-out, nivel ridicat și foarte ridicat. Burn-out înseamnă epuizare, distanțare mentală, lipsa empatiei. Un doctor în burnout își pierde această empatie și poate să aibă aceste ieșiri. Dar sunt de neacceptat, nu avem voie să trecem cu vederea.

Vreau să mai sesizez ceva. Doamna doctor îi spune pacientei că nu are cum să transfere pacienta, că nu o primește nici Slobozia și nici București, lucru care este foarte adevărat. Nu știu la ce ajuta pacienta la acel moment, dar probabil considera că este nevoie de un transfer. Aici trebuie ca Ministerul Sănătății să facă niște reguli foarte clare, un drum foarte clar al pacientului.

Un doctor dintr-un oraș mic se află cu un caz foarte complicat, grav, care îl depășește și el trebuie să aibă acceptul de transfer de la un transfer mare din București, lucru care din nefericire, este foarte greu de obținut. E o realitate și cei care au responsabilitatea sistemului medical ar trebui să rezolve", a fost explicația lui Daniel Coriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE