Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O companie spaniolă instalează panouri fotovoltaice fără investiții inițiale. Cum funcționează abonamentul solar

Ați visat la o "mașină de tipărit bani" pe acoperișul dumneavoastră? Această companie spaniolă instalează panouri solare fără investiții inițiale.

"Construiesc ceva cu un scop și chiar mi se face pielea de găină când îl împărtășesc cu voi", spune antreprenorul Wouter Draijer.

Născut la New York și crescut în Amsterdam, tânărul de 29 de ani este CEO și cofondator al SolarMente - o companie care își propune să schimbe modul în care oamenii consumă și distribuie energia în Spania, potrivit Euronews Green.

Serviciul său de abonament permite proprietarilor de locuințe și întreprinderilor să instaleze panouri solare fără costuri inițiale - un model care a atras investiții din partea starului de la Hollywood Leonardo DiCaprio și a acceleratorului american de start-up-uri tehnologice Y Combinator.

Revoluția solară din Spania

În urmă cu cinci ani, când a ajuns la Barcelona, Wouter a fost uimit de un lucru: aproape că nu existau panouri solare pe acoperișurile orașului.

În curând a descoperit că de vină era controversata "taxă pe soare" din Spania. Din 2015 până în 2018, taxa a reglementat strict autoconsumul de energie în Spania și a descurajat proprietarii de case să instaleze sisteme solare.

Casele dotate cu panouri solare plăteau o taxă de 7 % pentru a rămâne conectate la rețeaua națională de electricitate. De asemenea, panourile trebuiau să fie înregistrate, iar proprietarii de locuințe trebuiau să raporteze producția și consumul lor de energie.

Opoziția publică și contestațiile legale împotriva taxei au subliniat importanța energiei solare în tranziția ecologică și în obținerea independenței energetice, iar taxa a fost în cele din urmă abolită.

Acesta a fost începutul revoluției solare din Spania, iar SolarMente a fost în prima linie.

"Am fost prima companie solară înregistrată aici, în Spania. În urmă cu patru ani, exista o penetrare a pieței de 0,01% - de parcă nicio gospodărie nu avea energie solară... Există 7 milioane de acoperișuri goale în momentul de față. Iar noi ne ocupăm de toate acestea", spune Wouter.

"Am simțit că ceva merge foarte prost aici”

Înarmat cu o diplomă în inginerie tehnică și energii regenerabile din Olanda, Wouter era bine echipat pentru a recunoaște și a aborda problema lipsei de energie solară din Spania.

"Vin dintr-o țară în care una din trei gospodării are panouri solare, iar în Țările de Jos nu există soare - în Amsterdam, plouă mereu. Am intrat în Spania, o țară în care este mult soare și pur și simplu nu există nicio instalație de energie solară. Am simțit că ceva merge foarte prost aici", spune el pentru Euronews Green.

Misiunea sa a fost clară: "Să accelereze tranziția energetică, făcând foarte ușor pentru fiecare proprietar de casă spaniol să opteze pentru energia solară".

Cum funcționează abonamentul solar?

Modelul de abonament și servicii SolarMente vă permite să instalați panouri solare fără nicio investiție inițială. În schimb, închiriați sistemul în schimbul unei taxe lunare - în medie 50 de euro - și începeți imediat să profitați de economiile de costuri.

"De fapt, economisiți bani din prima zi, fără investiție inițială", spune Wouter. "Am aflat că, în special spaniolii, nu vor să plătească 10 000 sau 5 000 de euro în avans, ci le place să vadă un beneficiu direct."

Sistemele funcționează timp de aproximativ 20-25 de ani, iar instalarea și întreținerea sunt incluse în taxa de abonament.

"Este un acord simplu, fără "litere mici", pentru ca oamenii să beneficieze de energie solară din prima zi."

Orice surplus de energie pe care îl generați poate fi folosit pentru a vă compensa factura sau poate fi trimis către a doua dvs. casă, o afacere sau prieteni.

Acest lucru se datorează serviciului de "baterie virtuală" al companiei, bazat pe inteligența artificială, care echilibrează cererea și oferta și poate fi folosit chiar și atunci când bateria fizică este plină.

În medie, clienții SolarMente își acoperă 90% din necesarul de energie prin panourile lor solare. Între aprilie și septembrie 2023, 95 dintre clienții lor s-au bucurat de o autosuficiență de 100 la sută, spune Wouter.

Contractul poate fi reziliat în orice moment. Dacă vă mutați, cumpărătorul poate prelua contractul, poate achiziționa sistemul la un preț foarte redus sau îl poate muta cu dumneavoastră în noua locuință.

SolarMente susține că instalațiile sale solare pot crește valoarea casei cu 3,5%.

"Când vă vindeți casa, doriți să o vindeți la cel mai bun preț", spune Wouter. "Faci asta mai bine atunci când ai o mașină de tipărit bani instalată pe acoperișul tău".

Compania facilitează, de asemenea, instalarea de încărcătoare de vehicule electrice alimentate cu energie solară și de sisteme de încălzire și răcire a locuinței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE