Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anglia: Numărul celor care au case eficiente din punct de vedere energetic s-a dublat în 2022

Creșterea prețurilor din energie mărește vânzările de panouri solare. În Anglia, numărul celor care au case eficiente din punct de vedere energetic s-a dublat în 2022 față de 2021. Numai într-o singură lună, aproape 15.000 de instalații interne de energie solară au fost adăugate la rețeaua britanică, mai mult decât în oricare altă lună din 2016.

Electricitatea generată poate fi monitorizată pe telefon

Kumi locuiește într-un oraș la nord de Londra, unde vremea a fost înnorată în lunile de iarnă. Însă, acest lucru nu l-a împiedicat să își instaleze panouri solare. Familia lui deține o casă mare și nu mai puțin de trei mașini electrice. Asta înseamnă un consum uriaș de energie electrică, de aproximativ 12.000 de kWh pe an. Aproximativ două treimi ar trebui să fie acum furnizate de panouri solare.

”Am avut o combinație de creștere a prețurilor la energie în întreaga lume și, de asemenea, am crescut consumul de energie electrică în casă din mai multe motive, inclusiv vehicule electrice. Am căutat inițial configurația să fie în spate, care este locul în care răsare soarele, dar am optat pentru partea din față, deoarece petrece mai mult timp în față în cea mai mare parte a anului decât în spate. De asemenea, este mai multă umbră în spate, cu copaci,” a explicat Kumi Thiruchelvam, proprietar casă eficientă energetic.

Pentru a-și instala panouri solare, Kumi a apelat la o companie norvegiană, lansată recent în Marea Britanie. Cu ajutorul unei aplicații, el poate monitoriza direct de pe telefon electricitatea generată de instalația fotovoltaică. Întreaga investiție a costat aproape 13 mii de lire sterline.

”În ciuda vremii pe care o avem astăzi și a concepției generale de zile înnorate în Marea Britanie, de fapt, este una dintre țările foarte bine producătoare din Europa. Așadar, producem aceeași cantitate de energie solară comparabilă, de exemplu, cu Germania și în multe părți ale Franței și Spaniei. Deci există suficientă lumină solară în Regatul Unit pentru consumatori,” a declarat Jina Kwon, director companie panouri solare.

Piața s-a schimbat radical în ultimii ani

O firmă din Regatul Unit, care oferă informații și analize ale pieței energetice prin consultanță, spune că piața energiei solare s-a schimbat radical în ultimii câțiva ani, iar costurile în creștere ale energiei electrice alimentează impulsul pentru instalațiile fotovoltaice.

”Din punct de vedere istoric, ai fi văzut ratele de export oferindu-ți beneficiul. Așa că ai fi văzut că ai fi capabil să exporți energie electrică în rețea. Acum, o mare parte din aceste economii provin din costuri evitate, deoarece costul energiei sau al electricității este atât de ridicat din punct de vedere intern și, deși există scheme pentru a le proteja de costurile reale, 2.500 de lire sterline pe an pentru o gospodărie medie este încă foarte mare în mediile istorice,” a declarat Tom Faulkner, șef de active, infrastructură și rețele.

Deși în casa lui Kumi există și o centrală pe gaz, surplusul de energie produs de panourile solare este folosit și pentru a încălzi apa, o modalitate de a atenua lovitura crizei energetice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE