Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NUD, DA! Horațiu Mălăele a lansat o nouă colecție de desene inspirată de revenirea la Edenul magic

Regăsirea inocenței și împăcarea cu Dumnezeu - dorințe care definesc viziunea desenelor semnate de Horațiu Mălăele. Actor de teatru și film, regizor, caricaturist, pictor și scriitor, Horațiu Mălăele a lansat la Galeria Rotenberg-Uzunov din București o nouă colecție de desene cu numele NUD, DA!.

Lucrări imaginate, cu trimitere la o temă pe care și-a propus-o și încă nu a terminat-o – Adam și Eva, obsesia nudului, o reîntoarcere în Edenul nostru nostalgic.

Cândva, în grădina edenică, umblând dezbrăcați, își trăiau nemurirea un bărbat și o femeie, mândri și frumoși, pentru că ei erau perfecțiunea formei și proporțiilor, făcuți după chipul și asemănarea Stăpânului cerului și a toate pământurile, Dumnezeu Însuși. Nostalgia, iată un argument suficient pentru a te risipi câteva clipe printre liniile acestei expoziții.

-Horațiu Mălăele

«Freud ar avea multe explicatii de dat în legatura cu această obsesie permanentă a umanității. Nici eu nu știu de ce fac nuduri și de ce fac cu obstinație nuduri, de ce fac și alte lucruri. Mă gândeam că este o problemă atavică, de la despărțirea de pământurile noastre esențiale și dumnezeiești în urma unui capital păcat și, probabil, o reîmpăcare cu Dumnezeu a fost regăsirea acelui ținut și prin tema nudului. Pentru că se știe că oamenii în acea perioadă fericită au umblat dezbrăcați, iar rușinea a venit odată cu rodul cunoașterii, cu pomul cunoașterii.

S-ar putea (să fie și o formă de timiditate în lucrările sale – n.red.). Așa cum realitatea este ascunsă de ziare și timiditatea ar putea fi ascunsă de desene. De fapt, cred că nici pictorii, nici grafricienii nu pictează ce văd. Cum nici aici nu este o pictură figurativă, pictează ce cred că văd. Asta ține de personalitatea omului, de cultura lui și, dacă vreți, de timiditatea lui», spune Horațiu Mălăele despre arta sa.

Coexistența timidului cu narcisistul

Actorul Horațiu Mălăele mai arată că tiparul timidului și al narcisistul se asociază în imaginația sa chiar cu propria-i personalitate.

«Îmi spune chiar un bun prieten că a văzut în alți pictori autoportrete, dar la mine sunt câteva sute de mii. S-ar putea să fie și o doză de narcisism pe care nu pot să mi-o măsor și în volbura timidității ies aceste desene. În cazul de față suntem și ceea ce pictăm», a mai spus acesta.

Mai multe despre narcisism și timiditate, dar și despre cum ne arătăm lumii exterioare ne spune însuși Horațiu Mălăele, invitat al Mirelei Vașadi, la emisiunea Arta de a fi, difuzată sâmbătă și duminică, de la 14.30, la Euronews Romania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE