Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Ghenie revine în România. Prima expoziție personală a artistului din ultimii 14 ani va avea loc în aprilie la Timișoara

Publicat de: Euronews

Expoziția Corpul imposibil - The Impossible Body - va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acestă expoziție de către Adrian Ghenie și expuse în premieră absolută la Timișoara, care este în 2023 polul culturii europene.

Adrian Ghenie este cel mai bine vândut artist român, cunoscut în primul rând datorită picturilor inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale secolului XX.

Vernisajul expoziției Corpul imposibil va avea loc pe 20 aprilie, de la ora 18:00 la Pavilionul ISHO din Timișoara în prezența artistului și a echipei Fundației Art Encounters. Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie - 18 iunie, în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 - 18:00, de miercuri până duminică. Accesul pentru public este gratuit.

"Suntem încântați că Adrian a acceptat invitația noastră și că avem astfel ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o tematică foarte relevantă, cea a relației noastre cu tehnologia. Această expoziție surpriză completează contribuția Fundației Art Encounters la efervescența unui an special" a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.

Lucrările prezentate sunt inspirate de pandemie și de perioada petrecută în izolare

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, Fundația Art Encounters organizeză pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special, care va include un tur ghidat realizat de Adrian Ghenie împreună cu Diana Marincu, curatoarea expoziției.

"În cadrul expoziției Corpul imposibil de la Timișoara, artistul ne va prezenta noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp și cu timpul.

Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conțin și mai ales prin spațiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne face, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri". dezvăluie curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

La cât este evaluat artistul român Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește la Berlin. Acesta creează circa 10 lucrări pe an, care se vând contra unor sume colosale în cadrul licitațiilor internaționale.

Printre cele mai bine vândute lucrări ale sale se numără Pie Fight Interior 12, care s-a vândut contra a 10.371.116 dolari în cadrul unei licitații la Hong Kong, Turning Point 1, care a fost vândută la Londra pentru 3.1 milioane de euro sau una dintre lucrările Degenerate Art, un tablou ulei pe pânză din 2016, care s-a vândut cu 9.286.700 dolari la New York.

Ce fel de artă face Adrian Ghenie

Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu «datoria memoriei» și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: «Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete».

Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma, Centro de Arte Contemporáneo din Málaga, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Museum of Contemporary Art, din Denver, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, în Ghent, Muzeul Național de Artă Contemporană, din București și Tate Museum în Liverpool.

În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE