Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi recorduri de temperatură ar putea fi doborâte în februarie. "Planeta se încălzește într-un ritm accelerat”

Meteorologii avertizează că un nou record de căldură este pe cale de a fi doborât în luna februarie, în condițiile în care încălzirea globală și fenomenul climatic natural El Niño au drept consecință creșterea temperaturilor la nivelul solului și oceanelor din întreaga lume, relatează The Guardian.

Chiar dacă abia am trecut de jumătatea celei mai scurte luni a anului, temperaturile de la suprafața mării au crescut într-un ritm accelerat, iar experții încearcă să găsească o explicație pentru acest fenomen.

”Planeta se încălzește într-un ritm accelerat. Asistăm la creșteri rapide ale temperaturii în ocean, cel mai mare rezervor de căldură (...)", a declarat dr. Joel Hirschi, șef al departamentului de modelare a sistemelor marine din cadrul Centrului Național de Oceanografie din Marea Britanie.

"Amplitudinea cu care au fost doborâte recordurile anterioare ale temperaturilor de la suprafața mării în 2023 și acum în 2024 depășește așteptările, deși înțelegerea motivelor pentru care se întâmplă acest lucru face obiectul unor cercetări în curs de desfășurare”, a adăugat expertul.

În aceste condiții, omenirea ar putea avea parte de cea mai fierbinte lună februarie din istorie, în condițiile în care au fost doborâte recorduri de temperatură și în ultimele nouă luni, a precizat cercetătorul Zeke Hausfather din cadrul Universității Berkeley.

Potrivit acestuia, creșterile observate în ultimele săptămâni ar putea duce la o încălzire de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Acest lucru ar trebui să fie impactul maxim și de scurtă durată al fenomenului El Niño, dacă acesta ar evalua precum în anii precedenți și începe să se răcească în lunile următoare.

Oamenii de știință atrag atenția, însă că, evoluția climei a devenit tot mai dificil de anticipat.

”(Anul trecut) a sfidat atât de mult așteptările încât este greu să avem la fel de multă încredere în abordările pe care le-am folosit în trecut pentru a face aceste previziuni.

Aș spune că luna februarie 2024 este favorită să bată recordul anterior stabilit în 2016, dar nu este deloc o concluzie anticipată în acest moment, deoarece modelele meteorologice sugerează că temperaturile globale vor scădea din nou în săptămâna următoare.

Așadar, deși cred că aceste temperaturi extreme oferă unele dovezi ale unei accelerări a ritmului de încălzire din ultimii ani - așa cum se așteaptă modelele climatice dacă emisiile de dioxid de carbon nu scad, dar aerosolii o fac - nu este neapărat mai rău decât am crezut”, a motivat Zeke Hausfather, conform sursei citate.

Cea mai călduroasă zi de iarnă în Maroc - 33,9 grade Celsius

Evoluția vremii i-a luat prin surprindere pe meteorologi, a precizat Maximiliano Herrera, care administrează un blog specializat în monitorizarea temperaturilor extreme în lume. Potrivit acestuia, 12 stații meteo din Maroc au înregistrat o temperatură de 33,9 grade Celsius. A fost stabilit astfel un record național pentru cea mai călduroasă zi de iarnă, iar temperatura a depășit cu 5 grade Celsius media lunii iulie.

Mai mullt, orașul Harbin din nordul Chinei a fost nevoit să închidă festivalul de gheață de iarnă, deoarece temperaturile au depășit pragul de îngheț timp de trei zile, o situație fără precedent în această perioadă.

În ultima săptămână, stații de monitorizare din Africa de Sud, Arabia Saudită, Thailanda, Indonezia, Kazahstan, Columbia, Japonia, Coreea de Nord, Maldive și Belize au înregistrat recorduri lunare de temperaturi ridicate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE