Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Bătrâni înfometați și ținuți în condiții improprii într-un azil din Pitești. Prefect: ”Vor fi controale inopinate peste tot”

Un alt azil cu probleme a fost descoperit, dar de această dată la Pitești. În urma unui control, autoritățile au aflat că beneficiarii centrului erau ținuți la subsolul clădirii și erau înfometați. Este vorba despre un azil privat din cartierul Găvana.

10/08/2023 , 10:40

Prefectul județului Argeș: ”Vor verifica inclusiv firma de catering”

Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a declarat, joi, în direct la Euronews România, că Direcția de Sănătate Publică va verifica ”fișele medicale, consultațiile pe care le-au primit, medicația pe care o primesc, modalitatea de primire a medicamentelor” în azilul din Pitești în care au fost descoperite nereguli.

”Vor verifica inclusiv firma de catering și cantitățile de hrană pe care le livrează centrului. Este o acțiune mai complexă în ceea ce privește DSP”, a afirmat Perianu.

De asemenea, prefectul județului Argeș a afirmat că nu este luată în calcul mutarea persoanelor din centru.

Nu luăm în calcul o astfel de relocare. Condițiile de locuit efectiv erau decente, inclusiv la acel demisol, subsol. Am văzut că există mai multe opinii legate de locul în care e amplasată acea cameră. Ea este amenajată tip cameră de hotel, chiar dacă se află la demisol.

Reproșul principal ar fi că lumina naturală este asigurată printr-o fereastră mică sau prea mică, din punctul meu de vedere. Rezidenții de acolo nu au reclamat condițiile de cazare, ci au reclamat mai multe pe cele hrană, asistență medicală, cele de legături cu aparținătorii”, a afirmat prefectul de Argeș.

Perianu a subliniat că ”legătura cu aparținătorii se făcea strict prin intermediul administratorului, luându-li-se telefoanele”.

”Nu a fost o procedură stabilită de comun acord, ci așa a decis administratorul centrului respectiv”, a menționat prefectul de Argeș.

Prefectul de Argeș vrea extinderea perioadei de efectuare a controalelor

”În această perioadă, o parte dintre instituțiile care compun comisia fac verificări referitor la acțiunile de conformare în privința măsurilor dispuse la primul control.

Am anunțat pe toate căile că această comisie are durată stabilită prin ordin de ministru până pe 30 septembrie.

Intenționăm să prelungim acest termen.

Am rugat pe toți cetățenii care au informații referitor la abuzuri petrecute în astfel de centre să ne informeze și noi vom face control efectiv peste tot unde vor fi sesizări”, a menționat Radu Perianu, la Euronews România.

Controale în azilele din Argeș: ”Trebuie să le facem cu o anumită frecvență pentru a nu se culca nimeni pe o ureche”

”Vor fi controale inopinate peste tot. Nu am făcut controlul, s-au dat sancțiuni și gata ne-am oprit.

Trebuie să le facem cu o anumită frecvență pentru a nu se culca nimeni pe o ureche. A trecut controlul, mi-a dat sancțiunea, am scăpat și nu mă mai verifică nimeni ani de zile. Ele vor fi inopinat făcute prin sondaj în continuare”, a mai precizat prefectul județului Argeș.

Știrea inițială:

Probleme la un azil din Pitești

În bucătărie au fost găsiți gândaci, iar DSP face controale la firma de catering pentru a vedea de ce bătrânii erau subnutriți. Vârstnicii s-au plâns inspectorilor că nu primesc suficientă hrană, că le este interzis să vorbească la telefon cu rudele lor și că sunt lăsați să iasă foarte rar în curte.

Unul dintre cei internați dormea pe o canapea în hol.

VEZI GALERIA
5 imagini

Inspectorii au descoperit în subsolul clădirii trei bătrâni, despre existenţa cărora nu au fost anunțați în prealabil de reprezentanții azilului. Măsurile dispuse de autorități vor fi anunțate după finalizarea controlului.

De la începutul lunii iulie, în numeroase azile din țară, au fost descoperiți vârstnici și persoane cu dizabilități ținuți în condiții inumane.

Cazul "azilelor groazei"

Aceste probleme vin pe fondul unui scandal imens care s-a iscat în iulie, în ceea ce privește niște azile din județul Ilfov. Cazul s-a lăsat chiar cu demisia ministrului Familiei, Gabrielei Firea, iar frații Godei, care erau printre patronii unor astfel de cămine, au fost arestați preventiv.

Au fost apoi cazuri grave și în Mureș, iar trei persoane au fost arestate, în timp ce șeful AJPIS Mureș a fost demis.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că legislația va fi înăsprită pentru acordarea licențelor de funcționare a căminelor de bătrâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE