Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

NASA lansează sateliți pentru monitorizarea uraganelor. Cum funcționează aceștia

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Doi sateliţi ai NASA folosiţi pentru a observa evoluţia uraganelor din oră în oră au decolat din Noua Zeelandă, la bordul unei rachete a companiei americane Rocket Lab.

Îmbunătățirea prognozelor meteo

Cei doi sateliţi cântăresc doar cinci kilograme şi vor evolua la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri. Sateliții vor culege informaţii despre precipitaţii, temperatură şi umiditate, ajutând astfel la îmbunătăţirea prognozelor meteo. Specialiștii vor afla în timp util unde va lovi uraganul şi cu ce intensitate, astfel încât populația din zonă va putea fi evacuată.

Anul trecut, Uraganul Ian a făcut zeci de victime în Florida, iar pagubele materiale s-au ridicat la 100 de miliarde de dolari. O nouă rachetă transportând alți doi sateliți va fi lansată peste două săptămâni.

'Rocket Like a Hurricane' a fost cea de-a patra misiune a Rocket Lab pentru 2023 și cea de-a 36-a misiune Electron a companiei în total. Aceasta ridică numărul total de sateliți lansați pe orbită de Rocket Lab la 161.

Distribuie

Taguri