Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muntele, destinația de vară preferată de turiști. În ce stațiuni s-au făcut cele mai multe rezervări

Vara aceasta, turiștii au ales muntele în dauna mării. Destinațiile montane au avut o creștere a rezervărilor cu peste 40-45% mai mare decât cea de pe litoralul românesc, arată o statistică a unei platforme de rezervări online. Cifrele sunt confirmate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România.

Cele mai populare destinații de vacanță din 2022 au fost cele de pe litoralul românesc, precum Mamaia, Eforie, Costinești, însă cel mai mare număr de rezervări a fost făcut în stațiuni montane, precum Sinaia, Predeal, Brașov sau Bușteni.

ANAT pune creșterea pe seama pandemiei, turiștii alegând să fugă de caniculă și de aglomerație în destinații montane. Au crescut și prețurile la cazare la munte, tarifele pentru o camera dublă pe noapte s-au majorat cu 10-15% în perioada iunie-august 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce trebuie să știe turiștii care merg la munte nu doar pentru aerul curat și relaxare, ci și pentru drumeții

Cei care merg pe munte trebuie să își aleagă grupul cu care merg pe munte și să aibă încredere în acei oameni, pentru a evita situațiile de oameni rătăciți. Grupul trebuie să meargă în ritmul celui mai încet și să mențină unitatea.

Salvamontiștii vorbesc despre multe situații de grupuri constituite în mediul online, care forțează nota, în legătură cu experiența pe care o au pe munte și, astfel, ajung în situații dificile.

Verificați starea vremii

În ceea ce privește escaladarea munților pe perioada verii, turiștii ar trebui să urmărească starea vremii.

“Chiar dacă vremea se anunță frumoasă, turiștii trebuie să aibă echipament, pentru a se expune o vreme îndelungată la razele soarelui. Ultravioletele au o putere mai mare la altitudine”, a transmis Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.

În timpul nopții, temperaturile devin scăzute și sunt diferențe mari între zi și noapte. De aceea, este necesar un echipament corespunzător pentru deplasarea în teren, pentru activitatea pe care turiștii vor să o facă, chiar dacă merg într-o simplă drumeție sau pe un traseu.

“S-ar putea să avem nevoie să improvizăm o coborâre, să coborâm pe sfoară câțiva metri, deci ar trebui să avem la noi o serie de echipamente: o lanternă, pe timpul nopții; acumulatori pentru telefon; să fim pregătiți pentru înnoptare; alimente care nu sunt perisabile, care nu se strică; surse de apă pregătite”, mai spune președintele Salvamont.

Salvamontiștii atrag atenția și asupra verificării informațiilor de pe internet, în legătură cu siguranța pe munte, din mai multe surse.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE