România frumoasă din Alba: podgoria din Ciumbrud, unde se naște Traminerul, și castelul bântuit al guvernatorului Martinuzzi

Județul Alba și meniul pentru călătoria perfectă: vin aromat din soi Traminer, papricaș, brânzeturi delicioase din Colțești, legenda castelului Matinuzzi și restaurantul tradițional unde s-au ospătat și actorii Nicolas Cage și Geoffrey Rush.

Există o vorbă care spune că fericirea nu este o destinație, ci un drum. Iar drumurile noastre prin România frumoasă sunt, adesea, momente de bucurie, o spunem fără exagerare, la fiecare pas. Județul Alba ne-a oferit splendoarea naturii, bunătatea oamenilor și felul lor cald de a-și primi oaspeții. Vin bun din podgorii faimoase, conac cu vedere la Piatra Secuiului, brânză cu cimbrișor și oameni inimoși, simpatici, generoși. Toate acestea au scris pentru noi o poveste neaoșă din inima Transilvaniei.

Ciumbrud, localitatea cu podgorii unde strugurii Traminer sunt Regi

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Pe teritoriul județului Alba sunt patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania: Alba Iulia, Aiud, Sebeș-Apold și Târnave. Încă din secolul al XII-lea vinurile de aici din regiune erau foarte apreciate de Ducatul Veneției și erau exceptate de la prețul maximal pentru a încuraja vânzarea”.

Am ajuns așadar în localitatea Ciumbrud, situată în regiunea marilor podgorii din Transilvania. Știam că vinul de aici are istorii vechi de sute de ani. O parte dintre ele ne-au fost povestite de Florin Dănoaie, managerul unei podgorii cu tradiție.

„Primele atestări documentare sunt din anul 1220, atestări documentare ce se găsesc în cărțile care prezintă zona Ciumbrud, zona Aiud, vin care a fost nelipsit, vin care a fost nelipsit de pe masa lor încă din 1220, vin care a atras și simpatii. Ajungând până la 1600, când Mihai Viteazul, care a înfăptuit prima Unire, a ajuns la Alba Iulia și a dorit să bea vin din această zonă, la toate mesele”, ne-a spus Florin Dănoaie.

Un soi cultivat cu succes în Ciumbrud și care a stat la baza unui vin premiat, este Traminerul. De altfel, primele medalii internaționale obținute de o echipă a acestor podgorii au fost la un concurs Napoleon, din Franța, în 1870, cu un soi Riesling și unul Traminer.

Florin Dănoaie susține că acest succes se datorează cel mai mult solului din regiune:

„Strugurii ajung la acumulări mari de zahăr, punând foarte bine în valoare aromele lor. Traminerul, considerat regele soiurilor aromate, se găsește la el acasă în zona Ciumbrud, fiind unul din soiurile pe care noi le-am găsit aici, dar le-am replantat, adică nu am mers spre înlocuire, un soi care acumulează mai mult zahăr, este destul de expresiv, aș putea spune, dar amprenta locului își spune mult cuvântul”.

De la rețete transmise din tată-n fiu, la brânzeturi cu trufe și lavandă

Ce merge cel mai bine la un vin bun? O brânză maturată. Noi am descoperit combinația ideală chiar aici, în județul Alba. Am pornit de la Ciumbrud și am ajuns la Colțești. Unde, înainte de orice, nu ai cum să nu fii de-a dreptul fermecat de impunătoarea Piatră a Secuiului.

La fabrica de lactate din Colțești, ne-au primit Marius Chiorean, directorul general și unul dintre șefii de producție, Adriana Curșău. Primul lucru pe care l-am remarcat, lucru de altfel confirmat și de gazdele noastre, au fost liniile de prelucrare a laptelui și diverselor brânzeturi maturate. Totul arată și se mișcă exact cum spune o vorbă: cu precizia unui ceas elvețian.

Adriana Curșău, șef de producție fabrică de brânzeturi: „Avem cea mai variată gamă de brânzeturi cu condimente din România. Avem brânză maturată cu busuioc, cu cimbrișor, cu chilli, cu chimen, cu levănțică. Aceasta cu levănțică a câștigat și Gustul Ales, anul trecut”.

Apoi am mers în locurile de depozitare a brânzeturilor, un loc asemeni unui curcubeu. Acolo am descoperit inclusiv brânza maturată cu trufe, o delicatesă autohtonă.

Tradiția fabricării acestor produse a fost transmisă de la o generație la alta. Iar grija principală a fost aceea ca gustul brânzeturilor să fie unic. Însă pentru a transforma o mică afacere de familie într-o poveste de succes, calitatea produselor trebuia să fie pe măsură. Astfel încât Elveția a devenit sursa perfectă de inspirație.

Marius Chiorean, director general fabrică de brânzeturi: „Avem legături nu doar prin rețetele care sunt elvețiene, adaptate la gusturile românești, linia de producție este una tot din Elveția, dar ne-a plăcut tare mult în vizitele noastre în Elveția cum sunt acolo unitățile de producție, cât sunt de frumos amenajate, organizate, și am vrea și noi. Atenția spre aceste produse maturate este o tendință mai nouă, dar care crește și se dezvoltă și oamenii încep încet-încet să distingă cum se face fiecare produs.”

Și dacă tot am ajuns la Colțești, era imposibil să nu mergem și noi la Conacul mult lăudat din localitate. Un conac la care au luat masa și actorii Nicolas Cage și Geoffrey Rush. Dacă le-a plăcut? Firește că da, ne-a povestit emoționat Tiberiu Ciungan, șef de sală și unul dintre cei mai longevivi angajați ai conacului.

Apoi am făcut cunoștință cu Ilona Varga, chef-bucătar al conacului. În bucătăria dânsei este o întreagă magie a aromelor, iar ce ne-a gătit a fost fericire pură: papanași, papricaș, ciorbițe de tot felul, gulaș. Când gătește doamna Ilona, este ușor să te așezi la masă, dar mai greu este să alegi din meniu.

Pe lângă meniul generos, conacul oferă călătorilor și experiența unei șederi... ca-n Ardeal. Mobilierul din camerele pentru oaspeți este din lemn masiv, pictat manual de un meșter popular din zonă, mai exact din satul Rimetea, astfel încât fiecare piesă este unicat.

Legendele castelului bântuit din Vințu de Jos și povestea guvernatorului Martinuzzi

Vă povesteam despre călătoria noastră la podgoriile din Alba. Așa cum unele vinuri devin mai bune cu vârsta, așa este și în cazul legendelor. Odată cu trecerea secolelor, sunt tot mai credibile. Așa și poveștile care s-au țesut în jurul următoarei noastre destinații.

De aceea, când am auzit câte legende se spun despre castelul Martinuzzi din Vințu de Jos, chiar am fost curioși să vedem locul. Pentru că aici, în urmă cu 5 secole, atentatele s-au ținut lanț. Construit pe locul unei mănăstiri dominicane, apoi consolidat în 1546 de guvernatorul Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi, edificiul a fost mereu în miezul unor legende stranii.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Una dintre legende spune că, în apele Streiului, un grup de pescari români ar fi descoperit 40.000 de galbeni. Iar guvernatorul Gheorghe Martinuzzi ar fi pus mâna pe această avere, i-ar fi închis pe pescari și astfel ar fi cumpărat foarte multe domenii în această regiune.

Despre edificiu, se crede că este, cum altfel, bântuit. De ce? Pentru că aici au avut loc foarte multe asasinate. În 1551, guvernatorul Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi, a fost ucis chiar aici de mercenari imperiali, aflați sub conducerea generalului Castaldo”.

Domeniile din jurul castelului, gazdă pentru turiști

După atâtea legende mai mult triste, realitatea călătoriei noastre ne-a oferit totuși orizonturi mai optimiste. Așa că ne-am oprit la o pensiune în preajma castelului, pentru o masă bună și pentru odihnă. Camelia, gazda noastră, ține extrem de mult la detalii. Pentru că, spune ea, unui călător îi oferi ceea ce ți-ai dori tu să primești în vacanțele tale.

Camelia Tudor, manager general pensiune domeniile Martinuzzi: „Aici, în Vințu de Jos, la 10 kilometri de Alba Iulia, în vecinătatea ruinelor castelului Martinuzzi, ne găsesc și pe noi, cumva ca să le completăm ziua și, zicem noi, pentru a poposi și a lua o masă bună, pentru a bea ceva bun și pentru a-și continua experiența în Transilvania”.

Adevărul este că Transilvania chiar oferă experiențe superbe. Iar vizita noastră în județul Alba ne-a convins din plin să revenim în aceste locuri. Deocamdată mergem mai departe, când vă invităm într-o nouă călătorie prin România frumoasă.

Editor coordonator: Amalia Dascălu

Jurnalistă Euronews: Alida Mocanu

Operator imagine: Cristi Petrescu

Montaj: Cosmin Buță

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE