Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Munca în Italia, între câștiguri și abuzuri. Anual, peste 200 de mii de români pleacă să lucreze temporar în străinătate

Pentru multe românce, Italia a fost destinația unde s-au dus din disperare și sărăcie, dar s-au întors pline de deziluzii. Din dorința de a-și ajuta familia, unele suferă abuzuri și multe lucrează la negru. E și cazul unei ieșence care a renunțat să mai lucreze în Italia după 15 ani, și speră ca femeile care pleacă acolo ca îngrijitoare să fie angajate legal. Anual, peste 200 de mii de români pleacă să lucreze temporar în străinătate.

Italia, țara în care se românii muncesc la negru

Multe românce din mediul rural pleacă în Italia pentru a acoperi lipsurile de acasă. Elena Murariu din comuna Erbiceni din județul Iași a plecat pentru prima dată în 2005 și a lucrat timp de 15 ani în peninsulă.

„Eu am plecat din cauză că am făcut casa, am împrumutat bani să facem casa. Și a trebuit să merg să plătesc datoriile. După aia am tras lumina, după aia am început cu pusul geamurilor, a ușilor. Si tot de azi pe mâine și tot așa. Nu știam să vorbesc, nu știam nimic și am plecat că nu am avut ce să fac. De nevoie.Nevoia te face să pleci”, a declarat Elena Murariu.

Cel mai mare salariu a fost de 900 de euro, dar asta la final, când a decis să se întoarcă definitiv pentru a-și sprijini băiatul pentru Bacalaureat.

„Nu mă mai duc. Nu mă mai duc că nu fac față. Nu mai rezist. Nu mai rezist. Pentru mine era foarte greu. În ultimul timp nu mai trecea timpul. Număram zilele. Ziceam: a mai trecut o zi, a mai trecut o zi. Nu mai făceam față”, a mărturisit femeia.

Pentru mii de românce, Italia a însemnat țara unde se fac bani și atât. De multe ori, muncind la negru.

„Aș fi vrut să fie un pic mai bine, aș fi vrut să fie cu acte din prima. Să nu mai fim nevoiți să mai lucrăm la negru - nici măcar nu au fost de acord să îmi facă șomaj”, a mai spus Elena Murariu.

Iași, un județ tot mai pustiu

Din județul Iași, anul trecut, a plecat populația a două comune mai mici. În anul 2021, peste 200 de mii de români au plecat din țară. Dacă cei mai mulți bărbați care au plecat în străinătate provin din mediul urban, cele mai multe femei sunt din mediul rural. Din Iași, în 2021, au plecat aproximativ opt mii de persoane. Italia este una dintre țările preferate de români. Potrivit statisticilor, în peninsulă, o treime dintre străinii stabiliți acolo sunt din România.

„Datele statistice arată că din mediul rural pleacă mai ales femeile pentru a lucra ca ingrijitori personali, în munci casnice, gospodărești. Avem așa numitul fenomen al badantelor, care se confruntă cu probleme de anxietate, depresie, de abuz. Oamenii pleacă mai ales din cauza nivelului de trai scăzut, a sărăciei. Sărăcia afectează într-o măsură mai mare femeile decât bărbații și în special populația din mediul rural”, a explicat Ciprian Iftimoaia, sociolog Direcția de Statistică Iași.

Potrivit specialiștilor, consecințele pe termen mediu și lung sunt depopularea României și mai ales a mediului rural, și îmbătrânirea populației. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populației supuse la risc de sărăcie și excluziune socială - cu un procent de 34% anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE