Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mumia „Băiatului de Aur”, scanată la tomograf. Cercetătorii au descoperit secrete păstrate de 2.3000 de ani

Publicat de: Euronews

Cercetătorii Universității din Cairo au descoperit 49 de amulete prețioase, într-o mumie veche de 2.300 de ani, cu ajutorul tehnologiei moderne. Mumia a fost scanată cu un computer tomograf, care a scos la iveală povestea unui băiat de 14 ani din Egiptul Antic, crescut de o familie înstărită.

Mumia a fost găsită în urmă cu un secol și a fost depozitată la Muzeul Egiptean din Cairo. Cercetatorii i-au aflat abia acum povestea, după ce au examinat-o cu un computer tomograf. Și au făcut și o descoperire surpriză.

Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo: „Studiul relevă informații unice despre cine se află în acest înveliș. A fost un băiat de 14 ani, bine conservat și atent mumificat. Există 49 de amulete împăturite în materialul care acoperă corpul băiatului. Aranjamentul amuletelor în trei șiruri este cu adevărat unic, nu a mai fost văzut până acum.”

Detaliile descoperite spun povestea băiatului, dar și a societății în care acesta a crescut acum 2.300 de ani.

Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo: „Oamenii din Egiptul antic, chiar și aceia din sud, erau înstăriți în perioada Regatului Ptolematic, când capitala se afla la Alexandria, în nord. Egiptenii din sud erau bogați și le ofereau un tratament deosebit copiilor.”

Cercetătorii Universității din Cairo au explicat că examinarea modernă, prin scanarea cu un computer tomograf, are marele avantaj de a nu afecta structura sarcofagului. Mumia băiatului de 14 ani va rămâne expusă la Muzeul Egiptean unde va purta denumirea ''băiatul de aur'' datorită amuletelor ascunse în înveliș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE